A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tagadta bűnösségét a mezőtárkányi késelő, súlyos büntetést kapott


Az elkövetés során tetten ért férfi tagadta bűnösségét, a bíróság végül jogerősen 2 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.


A 2018 nyarán hatályba lépett Büntetőeljárási Törvény egyik újítása volt az előkészítő ülés jogintézményének bevezetése, melynek során a vádiratot benyújtó ügyészség konkrét indítványt tehet a büntetés vagy intézkedés mértékére arra az esetre, ha a terhelt a bírósági előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését a váddal egyezően elismeri és lemond a tárgyalás megtartásához fűződő jogáról – tájékoztatta a Heolt Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. Mint megtudtuk: amennyiben a vádlotti beismerő nyilatkozatot a bíróság elfogadja – és nem tartja szükségesnek bizonyítás felvételét egy esetleges tárgyaláson – már az előkészítő ülésen érdemi döntés születhet. Ebben az esetben a bíróság a mértékes ügyészi indítványnál nem szabhat ki súlyosabb büntetést és nem alkalmazhat hátrányosabb intézkedést a vádlottal szemben.

Ezek a szabályok döntési helyzet elé állíthatják az elkövetőket, ugyanis a beismerés elmaradása esetén a bíróság tárgyalást tart, ahol a mértékes indítvány már nem irányadó. A terhelt döntésének a tárgyaláson lefolytatott bizonyítást követően a korábban indítványozottnál súlyosabb büntetés lehet a vége.

Konkoly Thege László úgy nyilatkozott: a Füzesabonyi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette mellett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és magánlaksértés bűntettével vádolta azt a férfit, aki 2019 nyarán Mezőtárkányban

👉 egy vita hevében a nála lévő bicskával rontott rá ismerősére.


A sértett a kezét maga elé emelve védekezett, de támadója így is megvágta a karját. A vádlott később megjelent volt élettársa és a sértettel közös lakóhelyén, ahová a kerítésen bemászva jutott be, majd betörte a ház ajtaját, és a lakásban egészen a rendőrök kiérkezéséig fenyegette az ott lakókat. A megérkező rendőröknek viszont már az az ágy alól kellett kihúzniuk a rejtőzködő elkövetőt, akinek a hatósági közegek láttán hirtelen elszállt az addigi bátorsága.

Az ügyészség a vádiratában mértékes indítványt tett arra, hogy a bíróság a vádlottal szemben 1 év 6 hónap börtönt szabjon ki és 2 évre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az elkövetés során tetten ért férfi a mértékes indítvány ismeretében is tagadta a bűnösségét, ragaszkodott a tárgyaláshoz, melyen a járásbíróság – a lefolytatott bizonyítás eredményeként – végül jogerősen 2 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések