A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szászország miniszterelnöke Moszkvában tárgyal a Szputnyikról


Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke április végén Oroszországba utazik, ahol maga is tárgyalásokat folytat majd az orosz oltóanyagról, a Szputnyik V-ről, közölte a német sajtó.


A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa szerint egyedül a lakosság immunissá tételével lehetséges magunk mögött hagyni a világjárványt, ehhez pedig a rendelkezésre álló összes biztonságos vakcinával számolni kell.

👉 Oroszország a tudományok nagy országa. Kétségem sincs felőle, hogy képesek a hatékony oltóanyag-előállításra


– hangoztatta a szász miniszterelnök, aki szerint

👉 Németországban jelenleg hatalmas kapacitásproblémákkal küzdenek.


Michael Kretschmer egyúttal helyesnek nevezte, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter csütörtökön arról tett bejelentést, hogy Németország előszerződne az oroszokkal az oltóanyagra, ha már a közös vakcinaszerzéssel megbízott Európai Bizottság (EB) nem mutat nyitottságot erre. – A szövetségi kormánynak mindenképpen központilag kellene tárgyalnia az orosz vakcinaszállítmányokról – szorgalmazta.

👉 A német szövetségi államok közül már többen is jelezték, hogy nem várnak az Európai Unióra.


Bajorország nemrégiben két és fél millió adag vakcináról szóló előzetes megállapodást kötött, sajtóhírek szerint Brandenburg ugyancsak szeretne rendelni a Szputnyikból. Mecklenburg-Előpomeránia is lépett, ők egymillió adag vakcinát kötöttek le, emlékeztet cikkében a RedaktionsNetzwerk Deutschland, a Madsack német médiacsoport regionális lapjainak közös szerkesztősége.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakemberei jelenleg is vizsgálják az orosz oltóanyagot, májusban pedig Oroszországba látogatnak majd terepszemlére. Jövő héten elkezdődhet annak a kutatása, hogy az orosz folyamat megfelel-e az úgynevezett helyes klinikai gyakorlat (good clinical practice, GCP) nemzetközi irányelveinek. Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója szerint a GCP-követelmények teljesülése mérföldkő lehet az engedélyeztetési folyamatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések