A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tömeges oltás után végre enyhíthetnek Szerbiában


Szerbiában csütörtökön több mint 75 ezer polgár vette fel a védőoltást, ezzel az ország megdöntötte a saját rekordját az egy nap alatt beadott vakcinák tekintetében. Előtte, kedden Alekszandar Vucsics államfő egy dél-szerbiai bányászfaluban maga is felvette a kínai Sinopharm első adagját.


A helyszínt azért választotta ki elmondása szerint, mert azon a területen viszonylag kevesen igényelték a védőoltást, és így szeretett volna kedvet csinálni a polgároknak. Hangsúlyozta, a cél az, hogy május végéig több mint 2,8 millió beoltott felnőtt állampolgár legyen az országban. Az oltási eredményekről azt írta, hogy szerinte

👉 ilyen eredménnyel a világ és Európa legfejlettebb országai sem dicsekedhetnek.


A napokban – amikor a rekord is megszületett – a koronavírus elleni tömeges immunizáció újabb fázisaként országszerte az oltópontokon lehetőséget kínáltak a védőoltást azoknak is felvenni, akik korábban nem jelezték szándékukat az erre fenntartott internetes felületen vagy telefonon keresztül.

A napokban többször is elhangzottak olyan felvetések, hogy az országban mindenkinek, de legalábbis az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé tennék a védőoltást. Ana Brnabics szerint azonban ez nem szükséges. A kormányfő szerint az ország polgárai felelősségteljesen viselkednek, a lakosok többsége hisz az egészségügyi rendszerben és intézményekben, és továbbra is nagy az érdeklődés a védőoltások iránt. – A lakosság harminc százaléka már megkapta a védőoltást – emelte ki Brnabics.

👉 Többek között a vakcináció eddigi sikeressége Szerbiában annak is köszönhető, hogy az országba folyamatosan érkeznek az újabb vakcinaszállítmányok.


Csak hétfőn félmillió adag kínai gyártású Sinopharm, valamint 106 ezer Pfizer–BioNTech-oltóanyag érkezett Szerbiába. Az oltási kampány még 2020 végén elkezdődött, éppen Ana Brnabics miniszterelnök kapta meg az országban elsőként a Pfizer–BioNTech vakcináját még tavaly decemberben. Ivica Dacsics házelnököt és Alekszandar Vulin belügyminisztert az orosz Szputnyik V vakcinával, majd Gordana Csomicsot, az emberi és kisebbségi jogokért felelős szerb minisztert az AstraZeneca vakcinájával oltották be. Mindezek lényegében eddig folyamatosan rendelkezésre álltak, de a sikeres oltási stratégia megvalósítása a nagy mennyiségű kínai oltóanyag nélkül nem lett volna végrehajtható. Az ország többször is ajándékozott bizonyos mennyiségű oltóanyagot a szomszédos országoknak, illetve néhány napig lehetővé tették – valószínűleg a világon is példa nélküli gyakorlatot teremtve –, hogy a külföldi állampolgárok is minden előzetes regisztráció nélkül felvehették a védőoltást a kijelölt oltópontokon.

A járványügyi mutatószámok ugyan nem javultak, de nem is romlottak jelentősen az utóbbi napokban, így a válságtörzs enyhítésekről döntött. A napi új fertőzöttek száma 3500–4500 között alakul, a napi halálesetek száma pedig negyven körül.

👉 A válságtörzs tagjainak véleménye szerint lassan stabilizálódik a helyzet, ezért az elmúlt héten már ismét fogadhattak vendégeket az éttermek és kávézók kerthelyiségei, de csak a hatályos járványügyi intézkedések betartása mellett.


Hétfőtől a bevásárlóközpontok kinyithatnak, és 22 óráig nyitva tarthatnak. A bevásárlóközpontokon belül működő vendéglátóipari létesítmények továbbra is zárva maradnak, csak nyitott részen vagy kerthelyiségben fogadhatnak vendégeket. A jövő héten azonban ismét napirendre tűzik a kávézók és éttermek teljes nyitásának kérdését.

Az oktatást illetően a döntést egy újabb járványügyi helyzetfelméréstől teszik függővé. Amennyiben javulást mutatnak a számok, a tanulók április 19-től visszatérhetnek az iskolapadokba a szeptember 1-jei modell szerint, ami a kombinált oktatási rendszert jelenti, melyben az online és a tantermi oktatás váltakozik. Csak azokon a településeken folytatódik majd online az oktatás, ahol ezt a járványügyi helyzet megköveteli.

A harmadik gazdasági mentőcsomag harmadik körében a jogosult vállalatok dolgozóinak három alkalommal utalnak át fél minimálbért, ezen a héten meg is kezdődött a folyósítás. A támogatást valamivel több mint 251 ezer cég igényelte, amelyek 1,14 millió polgárt foglalkoztatnak. A feltételek között továbbra is szerepel, hogy a programban részt vevő vállalat az utolsó átutalást követő három hónapban nem csökkentheti több mint tíz százalékkal a munkások számát. Az utasszállító cégek, a vendéglátóipari és idegenforgalmi létesítmények további segítséget is kapnak. A polgárok április végén jelentkezhetnek az egyszeri, 60 eurós támogatásért, melyet a nyugdíjasok igénylés nélkül kapnak meg. A munkanélküliek emellett még 120 eurós egyszeri támogatásra számíthatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések