A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Román politikus: A baloldal fasisztáz és putyinistáz


Élesen bírálta Teodor Baconschi volt román külügyminiszter, az európai baloldalt, amiért Putyin-pártiaknak nevezte a csütörtöki, budapesti egyeztetés résztvevőit, azaz Orbán Viktor miniszterelnököt, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt és Matteo Salvinit, az olasz Liga párt elnökét.


– Egy konzervatív szövetséget alapítottak vezető politikusok Lengyelországból, Magyarországról és Olaszországból. Nyilvánosan megfogalmazott céljuk, hogy az európai integráció tartsa tiszteletben a keresztény értékeket, a családot és a hagyományt. A baloldal természetesen, a megszokott értelmiségi tisztességtelenségre épülő reflexszel nekiállt Putyin-barát szövetségként bemutatni ezt az új politikai csoportot. A baloldal vagy lefasisztáz, vagy putyinistának nevez. Tertium non datur (harmadik lehetőség nincs) – fogalmazott Facebook-oldalán közölt bejegyzésében a bukaresti diplomáciát 2009 és 2012 között irányító jobboldali politikus.

Baconschi tavaly interjút adott a Magyar Nemzetnek. Arra a kérdésre, hogy melyek a közös pontok vagy melyek lehetnek azok a témák az európai, illetve a nemzetközi politikában, amelyek mentén a magyar–román viszonyt javítani lehet, egyebek mellett azt mondta: mindkét országnak érdeke az európai projekt és az euroatlanti párbeszéd erősítése, Közép-Európa fejlesztése, a Nyugat-Balkán integrációjának és stabilitásának elősegítése. – Érdekünk a zsidó–keresztény gyökereinket tiszteletben tartó európai élet védelme demokratikus és kulturális érvekkel egy emberi méltóságra és szabadságra épülő civilizációban. Remélem, hogy több más új térségbeli tagországgal együtt egy olyan gazdasági dinamizmus forrásai lehetünk, amely egész Európának kedvez. Ugyanakkor védjük meg közösen az Európai Unió alapító atyáinak értékeit, akik a kereszténydemokrácia jegyében álmodták meg az öreg kontinens háború utáni újjáépítését – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések