A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor levélben gratulált az új szlovák kormányfőnek


Orbán Viktor gratuláló levelet küldött Szlovákia miniszterelnökévé történt kinevezéséhez Eduard Hegernek; a távozó Igor Matovič kormányfőnek pedig egy másik levélben köszönetet mondott az eddigi kitűnő együttműködésükért – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön.


Az új szlovák miniszterelnöknek, Eduard Hegernek Orbán Viktor azt írta:

👉 Magyarország Szlovákiát kulcsfontosságú szövetségesnek és stratégiai partnernek tekinti.


Örömét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai az elmúlt években minden lehetséges területen fejlődtek. A magyar kormányfő bízik a széles körű együttműködés további megerősítésében, és – a rendkívüli járványügyi kihívások ellenére – bízik abban, hogy együtt képesek leszünk fenntartani a V4 csoport szerepét Európa növekedési motorjaként. Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy hamarosan személyesen is tárgyalhat új szlovák partnerével az aktuális politikai és gazdasági témákról.

👉 A távozó szlovák miniszterelnöknek, Igor Matovičnak Orbán Viktor megköszönte a kitűnő együttműködést, ami bizonyított ebben a rendkívüli kihívásokkal teli időszakban.


Őszintén hálás vagyok az Ön konstruktív hozzáállásáért, ami segített felülkerekedni a COVID-19 járvány nehézségein. Köszönöm megfontolt döntéseit, amelyekkel képesek voltunk nyitva tartani a határokat és működtetni a gazdaságainkat. Különösen nagyra értékelem erőfeszítéseit, amelyeket a V4-együttműködés folyamatos erősítéséért tett – fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki felidézte Magyarország és Szlovákia közös projektjeit is, kiemelve a Monostori Híd átadását, amely nagyban hozzájárult a két ország és polgárai kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez.

Az elmúlt napokban, a négypárti pozsonyi kormány két kisebb, liberális tagja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Emberekért nevű párt Igor Matovič lemondását követelte cserébe azért, hogy a koalícióban maradjanak, s ne kelljen előre hozott választásokat kiírni. A kormányfő csere után azonban a nagy kérdés megmaradt: hogy ugyanaz az összetételű kormány tud-e máshogy viselkedni?

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések