A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: A következő hat hét döntő lesz


– A következő hat hét döntő lesz, hiszen meg tudjuk duplázni a beoltottak számát – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök hangsúlyozta, közel vagyunk ahhoz, hogy a beoltható emberek fele megkapja a vakcinát, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azok. – Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből – jelentette ki a kormányfő.


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy csak az oltás jelent megoldást, máshogy nem lehet biztosan megúszni a betegséget. – Egyéni felelősség, egyéni védelem van – fogalmazott a kormányfő, és elmondta, több munkahelyet hoznak létre, mint amennyi a járvány előtt volt. A teraszok kinyitása kapcsán pedig bejelentette, hogy a vendéglátósoknak a következő hónapokban is jár a bértámogatás.

– Az óvatosság és a fokozatosság miatt április 19-én először csak az óvodások és az általános iskolák alsós diákjai mennek vissza a köznevelési intézményekbe – monda Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyolcmillió beoltható felnőtt magyarból 3 millió 145 ezer embert már beoltottak, és hamarosan további 742 ezer ember kapja meg a vakcinát.

👉 – Közel vagyunk, hogy a beoltható emberek felét beoltsák, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azok – hangsúlyozta a kormányfő.


A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáción is az az eredmény született, hogy az iskolákat kell először kinyitni. – Természetes ösztön, hogy a szülők legjobban a gyermekeket védik – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a bölcsődei és kórházi statisztikák igazolják vissza, hogy helyes lépés a jövő hét eleji nyitás. Cáfolta, hogy több száz gyermek lenne kórházban, lélegeztetőgépen is csak két fő van. – A szülők az iskolaigazgatóhoz fordulhatnak, tőle kérhetik, hogy igazolja a hiányzást, ha még nem akarják a gyereküket az intézménybe vinni – tájékoztatott Orbán Viktor. – Nagy szükség van a pedagógusok munkájára, hogy folytatni tudjuk az újraindítást – húzta alá a kormányfő.

Döntő lesz a következő hat hét

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a beoltottak száma a legfrissebb adatok szerint 3 millió 145 ezer 592 fő, a második oltást is megkapták már több mint 1 millió 300 ezren. Tegnap elhunyt 241 személy, de tízezer alá csökkent a kórházban lévők száma.

👉 Sokan, köztük külföldi politikusok is Magyarország járványkezelését bírálják, amire a miniszterelnök úgy reagált, Európában Málta után a legtöbb beoltott ember nálunk van. Mint mondta, a következő hat hét döntő lesz, hiszen meg tudjuk duplázni a beoltottak számát.


– György István államtitkár garantálja ezt a nyugodt, szabályozott oltáspolitikát – tette hozzá. – Kiesett több mint ötszázezer nyugati Janssen-vakcina, és azt is elrendeltük, hogy a keleti vakcinákhoz hasonló hatósági vizsgálatokat kell elvégezni ezzel a oltóanyaggal kapcsolatban – közölte. Orbán Viktor elmondta, a Janssen-vakcinával kapcsolatos hírek riasztóak, azért van erre szükség. – A kieső vakcinákat pótoljuk, a következő hat hétre tervezett oltásokat be tudjuk adni. Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből – jelentette ki a kormányfő.

– Nem tudjuk, hogy miért lenne jó, de tudjuk, hogy miért lenne rossz, ha eltörölnék az oltási regisztrációt – fogalmazott Orbán Viktor az ellenzék felvetése kapcsán.

👉 Hozzátette: mivel az oltás önkéntes, muszáj összegyűjteni, hogy ki kéri, hogy beoltsák. – Ez Magyarország második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete – ismételte meg Orbán Viktor.


Nem lehet megúszni az oltást

– Nagyon komoly tesztet jelent az egész apparátusnak ez a mostani helyzet: a folyamat irányítói, a rakodók, a sofőrök, de a közigazgatási szakemberek is ugyanolyan fontosak, mint az ápolónők és orvosok – szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy szinte minden regisztráltat be tudtak oltani. – Akiknek halálos lehet a vírus, és kértek oltást, azok védve vannak – mondta a kormányfő.

👉 – Kialakult egy olyan képzet, emberek azt hiszik, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom hatvan-hetven százalékát már beoltották, és nekik már nem lesz szükségük oltásra. Ez tévképzet, nem lehet megúszni! – hívta fel a figyelmet a kormányfő. – Egyéni felelősség, egyéni védelem van, senki nem tudja elkerülni, hogy megbetegedjen – tisztázta Orbán Viktor.


A kormányfő elmondta, a legnagyobb közbizalom általában az orvosok iránt van, ezért is döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra építik az oltási programot. Elmondta, ez számukra nagyon megterhelő és nagy felelősséggel jár, de az a tudás, hozzáértés, terepismeret, erkölcsi nagyság, amellyel rendelkeznek, megkerülhetetlenné teszi őket. – Ha valami bizonytalanság van, valamit nem értünk, nem tudunk, bátran forduljunk a háziorvosunkhoz – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fontos, hogy a jóérzésű emberek összefogjanak

– Most dolgoznunk kell, az elemzés és a filozofálgatás későbbre marad – mondta a magyar média és a baloldal oltásellenes kommunikációjáról Orbán Viktor. Annyit megjegyezett, hogy ilyet ő sehol Európában nem látott, amit nálunk a baloldal művel. – Ez most nem egy politikai kormány, hanem egy válságkezelő operatív törzs – írta le a helyzetet a kormányfő. Hozzátette: eszement dolgokat tapasztalt, és visszautalt a baloldal hatalomvágyára, illetve a gyászolók kihasználását célzó, nemrég elhangzott elemzői tanácsra is.

👉 Orbán Viktor ennek ellenére nem szeretné, hogy ha a védekezés mellett most még az oltásellenesek büntetőjogi szankcionálásával is foglalkozni kellene. – Az a fontos, hogy a jóérzésű emberek fogjanak össze, és húzzuk ki egymást ebből a járványból – jelentette ki a miniszterelnök.


Az elsők között lábalhatunk ki a válságból

A környező országok járványkezeléséről a kormányfő kifejtette, hogy a nyugati országokban a vita arról szól, hogy hogyan segítsünk jobban, Magyarországon azonban a baloldali pártok arról beszélnek, hogyan ártsanak a kormánynak, ami már a romlottság egy másik foka. – Le vagyok sújtva attól, amit a baloldalon látok, még mindig az Országgyűlés előtt van a baloldalnak az a határozata, hogy ne oltsunk keleti vakcinával.

👉 A miniszterelnök szerint ez az oltásellenes kampány azért van, mert ha hat hét alatt sikerül végrehajtanunk az oltási tervet, akkor Magyarország a világon az első országok között lábal ki a válsághelyzetből.


– Ugyanakkor a gyógyszergyárak profitéhségével szemben is fel kell lépnünk, akik versenyeznek egymással, egymás vakcinái elleni nyilatkozatokat tesznek. Magyarországon egységes kormányzás van, ami a járványkezelésben komoly előnyt jelent – hangsúlyozta a kormányfő.

Több munkahely jöhet létre, mint a járvány előtt

– Számos egyeztetést folytattunk a bajba került szektorok képviselőivel – mondta Orbán Viktor, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának külön köszönetet mondott. Szerinte a teraszok kinyitása egy szimbolikus lépés.

👉 – Nem csak reményt látok már, hanem látom az esélyt – mondta a miniszterelnök, aki arról is szólt, hogy már látta a következő költségvetés tervezetét is, amit Varga Mihály készít. Kijelentette, hogy még több munkahely létrehozására van esély, mint korábban.


A kormányfő elnézést kért az önkormányzatoktól a teraszdíjak eltörléséért, de azt mondta, hogy rossz tapasztalatai voltak, például az I. kerületben nem segítették a vendéglátósokat, hanem megduplázták a közterület-használati díjat. – A bértámogatás a nyitástól függetlenül a következő hónapokban is jár a bajbajutottaknak – tájékoztatott a miniszterelnök az interjú végén.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések