A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem szorulnak védelemre a székelyföldi románok


A román képviselőház házbizottsága kedden elutasította a román alsóház emberjogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottságának azt a javaslatát, hogy egy olyan albizottság létesüljön, amely a székelyföldi románok helyzetével foglalkozik. 

A kérést a magyar jelképek és anyanyelvhasználat ellen folyamatosan pereskedő Dan Tanasa szélsőségesen nacionalista parlamenti képviselő kérte, aki az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű rendszerkritikus párt képviselője. 

A képviselőházi szakbizottság által beterjesztett kérésben azzal érveltek, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyében számbelileg kisebbségben élő románok évek óta kérik a központi román hatóságokat, foglalkozzanak behatóan a problémáikkal, hogy megőrizhessék nemzeti identitásukat, kultúrájukat és hagyományaikat.

👉 Az érvelés szerint a román diszkriminációellenes tanácsnak az elmúlt években született több tucatnyi döntése is azt mutatja, hogy a három megye románsága „rendszerszintű hátrányos megkülönböztetésnek” van kitéve a helyi, magyar többségű önkormányzatok részéről.


Az albizottság a tervek szerint egyebek mellett törvénytervezeteket dolgozott volna ki, amelyek „megvédték” volna a székelyföldi románokat. A képviselőház házbizottsága végül elutasította a javaslatot, így nem alakulhat meg az emberjogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottság keretében a székelyföldi románokkal foglalkozó albizottság.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések