A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvonja a bizalmat a koalíciós társ a román kormányfőtől


Megvonja a bizalmat Florin Cîțu román miniszterelnöktől a kormánykoalíció egyik tagja, az USR-PLUS pártszövetség, de folytatná az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).


Ezt a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke jelentette be szerdán, miután az államfő – Cîțu kezdeményezésére, az USR-PLUS hozzájárulása nélkül – leváltotta tisztségéből Vlad Voiculescut, az USR-PLUS által jelölt egészségügyi minisztert.

A parlamentben tartott rövid sajtóértekezletén Barna rámutatott: a tavaly decemberi parlamenti választások nyomán megalakult kormánykoalíció működésének alapelve az, hogy a fontos döntéseket az abban részt vevő pártok közösen hozzák meg, márpedig Cîțu nem konzultált az USR-PLUS-szal arról, hogy le akarja váltani a pártszövetség által jelölt minisztert, hanem kész tények elé állította koalíciós partnereit.

👉 – Florin Cîțu mostantól kezdve nem bírja az USR-PLUS támogatását ahhoz, hogy a miniszterelnöki tisztségben maradjon


– szögezte le Barna. Úgy vélekedett: Voiculescu ellen azért indult „médialincselés”, mert mandátuma első napjától kezdve harcba szállt a korrupt egészségügyi rendszeren élősködőkkel, szakembereket hozott az egészségügyi biztosítóhálózatba, és leváltotta a politikai alapon kinevezett kórházigazgatókat. Megjegyezte: az USR-PLUS sosem vitatta, hogy a miniszterelnök alkotmányos joga értékelni a miniszterek teljesítményét, de szerinte ilyen értékelés Voiculescu esetében nem létezik, a kormányfő pedig azok malmára hajtja a vizet, akik három hónapja fékezni próbálják az egészségügyi rendszer reformját, amely a közös kormányprogramban is szerepel. Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra a válságra, amelybe Cîțu „éretlen és egyoldalú” döntése sodorta a koalíciót.

A PNL csaknem 29, az USR-PLUS 17,2, az RMDSZ pedig 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkezik, a jobboldalon tehát egymás nélkül nem tudnak kormánytöbbséget alkotni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések