Hirdessen itt

Az olasz egészségügyi miniszter távozását követelik


Az olasz kormányban továbbra is megosztottságot szül a járványhelyzet kezelése, a kormánytagok nem tolerálják az egészségügyi miniszter túlzott szigorát.


Az olasz járványbiztos leváltása után az egészségügyi miniszter került támadások kereszttüzébe. Mario Draghi kormányalakítása során februárban még megerősítette hivatalában Roberto Speranzát, a kormánykoalíció több tagja azonban elégedetlen a tevékenységével. A miniszter menesztését sürgetik a járványhelyzet helytelen kezelése, a rengeteg elhibázott lépés és az ország folyamatos zárva tartása miatt.

👉 – Az elégedetlenség és az elkeseredettség óriási. Ahol a járványügyi adatok lehetővé teszik, ott akár azonnal nyitni kell


– nyilatkozta a sajtónak Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke. Matteo Renzi, a baloldali Élő Olaszország elnöke parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérvényezné az egészségügyi vészhelyzet kezelése során elkövetett súlyos hibák és halasztások felderítésére. Maurizio Gasparri, a jobboldali Hajrá, Olaszország! szenátora szerint a miniszter jobban tenné, ha önként hagyná el hivatalát. Az Öt Csillag Mozgalomból (M5S) kivált új politikai alakulat, a Van Alternatíva elnöksége bejelentette, bizalmatlansági indítvány benyújtására készül.

– Roberto Speranza szigora nem az óvatosság, hanem az alkalmatlanság jele – véleményezte az ellenzékben lévő, jobboldali Olasz Testvérek párt (FdI) frakcióvezetője, Francesco Lolobrigida is. Mint mondta: az olaszok elkeseredetten szemlélik az ellentmondásos és logikátlan döntéseket, melyek az elszegényedésbe taszítják az országot. Az FdI parlamenti képviselője szerint a vakcina körüli hiányok, a késlekedések és a felfordulás miatt is a minisztert kell felelősségre vonni. – A vészhelyzet során hozott megszorító intézkedések teljes mértékben kudarcot vallottak, amelyet a járványügyi mutatók és a gazdasági adatok is egyértelműen igazolnak – tette hozzá.

👉 A járvány második és harmadik hulláma a tavaly tavaszi drámai tapasztalatok ellenére felkészületlenül érte az országot.


Egy év után az egészségügyi miniszter még mindig csak a lezárásokat tartja megoldásnak, melynek súlyos gazdasági lecsúszás lett az eredménye. A vakcinázási program az oltóanyag és az egészségügyi dolgozók hiánya miatt állandó módosításra szorul,

👉 a legpozitívabb előrejelzések szerint is csak decemberre érheti el az ország a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot.


A miniszter azonban nyugodt szívvel viseli az ellene indított hadjáratot. Úgy fogalmaz, nem botránkozik meg a személyét és tevékenységét ért kritikák miatt, csupán politikai csatározásoknak tulajdonítja azokat. A sajtó munkatársainak úgy nyilatkozott, a napokban folytatott telefonbeszélgetés során Mario Draghi kormányfő támogatásáról és bizalmáról biztosította. Az olasz lapok azonban már az egészségügy új vezetőjének a nevét találgatják, aki nagyobb eséllyel, de főként sikeresebben vezetheti ki az országot a drámai állapotokból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések