A fővárosi oltási munkacsoport döntése alapján Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett szombattól már a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy a húsvéti ünnepek alatt is minél többen kapják meg az oltást – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében.


A fővárosi háziorvosok a húsvéti ünnepekre tehát már nemcsak a kórházi oltópontokra, hanem a szakrendelői oltópontokra is irányíthatják a regisztráltakat. Az oltásra kijelölt 18 budapesti szakrendelő ehhez természetesen vakcinákat is kapott a kormányhivatalokon keresztül. A háziorvosok előzetes jelentése szerint

👉 szombaton és vasárnap nagyjából 15 ezer fővárosi állampolgárt fognak beoltani csak a szakrendelőkben


– tájékoztattak.

👉 Az oltáshoz szükséges Moderna-vakcinát a kormányhivatal már a hétvége előtt kiszállította.


A szakrendelői oltás várhatóan a hétvége után – húsvéthétfőn és kedden – is folytatódhat, ugyanis húsvétvasárnap AstraZenecát is kapnak a szakrendelők, a fővárosi háziorvosok további pácienseket küldhetnek oltakozni. Az oltóorvosokat és asszisztenseiket a szakrendelők mint hatóságilag kijelölt oltópontok kötelesek biztosítani.

Az Országos Oltási Munkacsoport rendelkezése alapján kijelölt oltópontnak számítanak a háziorvosi rendelők, a kórházak és a szakrendelők is. Eddig azonban a szakrendelők többsége még nem működött aktív oltópontként, mert nem volt annyi vakcina, hogy ott is megkezdődhessen az oltás – írták a közleményben. Miután jelenleg mind a fővárosi háziorvosok, mind a fővárosi kórházi oltópontok jelentős feladatokat végeznek a regisztrált idősek és pedagógusok oltásával, a fővárosi szakrendelők bevonása is indokolttá és lehetségessé vált a héten érkezett Moderna-vakcinának és csütörtökön érkezett AstraZeneca-vakcinának köszönhetően – jelezték. A hivatal közleményében hangsúlyozta, hogy egyebek között a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a veszélyhelyzet idejére az önkormányzati szakrendelők a megyei kórházak (a fővárosban a centrumkórházak) irányítása alá kerültek.

👉 Az önkormányzati fenntartású szakrendelőknek és dolgozóiknak is részt kell venniük a járvány elleni védekezésben és az oltásban is.