Hirdessen itt

Magyar György: Június-júliusra célszerű lenne előrehozni az előválasztás első fordulóját


Mindenképpen lesz előválasztás, ha kell, polgári engedetlenség által - így reagáltak az ellenzéki pártok arra a hírre, hogy a kormány őszig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet. Az előválasztást szervező civilek képviselője szerint előre is hozhatják az eseményt nyárra, ugyanis ha futballmérkőzéseket lehet rendezni, az ellenzéki eseménynek sem lehet akadálya. Az ATV Híradó riportja.


A kormány őszig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy törvényjavaslatot kedd este. Az ellenzéki összefogás szerint az előválasztás megtervezésekor számoltak azzal, hogy a kormány a járványhelyzettől függetlenül is megpróbálja megnehezíteni az előválasztás megszervezését.

A DK szóvivője az ATV Startban azt mondta, hogy előválasztás mindenképpen lesz.

"Polgári engedetlenségi mozgalmat kell hirdetni. Az emberéletek tiszteletben tartása és megóvása mellett" - mondta Barkóczi Balázs. Arra a kérdésre, hogy az mit jelent, úgy válaszolt: a jelenléti nyilvános voksolást is meg fogják tartani, a választóknak megadják a lehetőséget, hogy találkozzanak a legesélyesebb ellenzéki jelölttel. Hogy megismerjék őket személyesen, megismerjék a programjukat és kiválasszák őket személyesen - tette hozzá.

A Jobbik szerint is polgári engedetlenséggel, vagy anélkül, de mindenképpen lesz előválasztás.

Magyar György, az előválasztást szervező Civil Választási Bizottság elnöke Híradónknak arról beszélt, hogy fel vannak készülve minden eshetőségre.

👉 "Azt javasoltuk, hogy esetleg június-júliusra célszerű lenne az előválasztás első fordulóját előrehozni, hiszen a miniszterelnök a futballrajongásából fakadóan kinyitja a fővárost. Beenged 60 ezer embert a stadionokba, jönnek a külföldiek, tehát akkor nem lehet hivatkozni pandémiára" - fejtette ki Magyar.


Molnár Zsolt szerint azonban az előválasztást a veszélyhelyzet meghosszabítása nem fogja befolyásolni.

"Rövidesen telt házas futballmérkőzéseket rendeznek, az oltottsági szint is a 4 millió felé halad. Ehhez képest arról beszélni, hogy augusztus végén, szeptember elején szükségesek-e korlátozások az előválasztásokkal kapcsolatban, semmi másról nem szól, mint a Fidesz kétségbeesett küzdelméről, hogy megzavarja az ellenzéki együttműködést" - mondta az MSZP országgyűlési képviselője.

"Azt gondolom, hogy a kormány meg fogja szüntetni addigra a rendkívüli jogrendet. A saját propagandáját fogja leleplezni, ha ez nem valósul meg, tekintettel arra, hogy minden nap elmondják, hogy milyen jó a járványügyi helyzet, ami sajnos nem igaz, bár van némi javulás" - fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

Az elmúlt napokban Kecskemét és Székesfehérvár kormánypárti polgármestere is közösségi oldalán arról írt, hogy városunknak a jelenlegi kritikus helyzetben nem előválasztási kampányra, hanem nyugalomra van szüksége, így azt kérték, hogy az ellenzék ne tartson előválasztást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések