A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kínából rendeltek itthon nem engedélyezett Covid elleni gyógyszereket


Vádat emelt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik a neten rendeltek Indiából és Kínából hazánkban nem engedélyezett, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket, indokolatlan mennyiségben.


Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a két megyebeli férfi angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket rendelt, amelyek Magyarországon nem engedélyezettek. Egyikük 270, másikuk 1000 darabot, melyet ki is fizetett. A mennyiség mindkét esetben jóval meghaladta a személyes szükségletet.

– A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, kizárólag orvosi javaslatra és orvosi kontroll mellett, meghatározott adagban szedhetők – nyilatkozta dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna. Az Indiából és Kínából érkezett, angol feliratuk szerint „egészségápoló termékek” megnevezésű csomagokat a NAV Repülőtéri Igazgatósága vizsgálat alá vonta és a kiskunhalasi rendőrök lefoglalták.

Egy másik hasonló ügyben is vádemeléssel zárult a nyomozás. Egy Svájcban élő macedón nő tavaly novemberben a tompai határátkelőhelyen autóbusz utasaként érkezett az országba, a pénzügyőrök azonban az ülése alatti utazótáskában, a személyes holmija között 150 doboz, összesen 1050 darab, potenciazavar kezelésére szolgáló készítmény találtak. A nő a Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerből megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget hozott be az ország területére.

Az ügyészség a gyógyszerhamisítás bűntette miatt benyújtott vádiratokban pénzbüntetés kiszabása és próbára bocsátás mellett mindhárom esetben a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is indítványozza. A szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések