Hirdessen itt

Jó-e, ha napközben alszunk?


Gyerekként gyűlöltük, felnőttként visszasírjuk - a délutáni alvás a kor előrehaladtával egyre inkább felértékelődik az emberek szemében, de vajon jót teszünk-e szervezetünknek a napközbeni szundikálással?


A délutáni pihenőidő, azaz a szieszta egyes országok kultúrájába teljesen beépült, míg máshol elképzelhetetlennek tartják, holott több vizsgálat is bizonyította már a napközbeni szunyókálás pozitív hatásait.

A szundítás előnyei

A kilencvenes években, a NASA pilótáival végzett vizsgálatból például kiderült, hogy egy-egy rövid, nagyjából 25 perces szieszta az éberséget 54 százalékkal, a teljesítményt pedig 34 százalékkal növelte. Ezenkívül azt is megállapították, hogy szieszta után kevésbé érzékelhetőek rajtuk a fáradtság jelei, miközben sokkal jobb a közérzetük is, ráadásul pedig javul az érvelési és a döntéshozó képességük is.

De a Harvard Egyetemnek is volt néhány éve egy kutatása, amely során 24 ezer görög önkéntest követtek hat éven keresztül, akiknek a többi között szundikálási, pihenési szokásaikról gyűjtöttek adatokat. A vizsgálat végén pedig arra jutottak, hogy a résztvevőknél, akik rendszeresen (hetente legalább háromszor, minimum fél órát) aludtak délutánonként, ritkábban alakult ki szívbetegség, mint azoknál, akik nem tették meg. Ráadásul még azok is, akik "csak tíz percre" hunyták le a szemüket, 12 százalékkal csökkentették a szívbetegségek rizikóját.

Azt is jó tudni, hogy a sziesztázásnak is megvan az ideális időpontja. Vizsgálatok szerint azoknak a felnőtteknek, akiknek alapvetően szabályos az alvás-ébrenlét ritmusa, a kora délutáni órák a legmegfelelőbbek erre, nagyjából félúton a szokásos ébredés és a lefekvés között.

Nem való mindenkinek!

Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a délutáni pihenés nem helyettesítheti a normális, éjjeli alvást. A sziesztázás jótékony hatása, hogy szellemileg felfrissülünk tőle, így ha azért dőlnénk le délután, mert kifejezetten álmosak vagyunk, akkor először inkább vizsgáljuk meg, hogy vajon éjjelente alszunk-e eleget. Sőt azt is jó tudni, hogy a napközbeni folyamatos álmosság akár valamilyen betegség előjele vagy éppen következménye is lehet: például a pajzsmirigy-problémák egyik jellegzetes tünete az állandó fáradtság. Ha pedig esténként kifejezetten nehezen szoktunk elaludni, akkor érdemes kerülni a délutáni szundítást, hiszen csak még jobban felboríthatja bioritmusunkat, és még nehezebben megy majd a napvégi álomba merülés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések