Hirdessen itt

Járvány ihlette alkotások a berlini magyar kulturális intézetben


A koronavírus-világjárvány hatására készített alkotásokat mutatnak be a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).


Az intézet a pandémia első hullámainak idején kifejlesztett megoldásokat alkalmazva ezúttal is a berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épületét használja közvetítő felületként.

Tavaszi projektjei közül több éppen a világjárványra reflektál. Nagytermének negyven négyzetméteres panorámaablakára vetítve magyarországi videóművészek alkotásaiból és a berlin-kreuzbergi MOMENTUM Worldwide nemzetközi kortárs művészeti galéria

COVIDecameron című gyűjteményéből összeállított válogatást mutat be.

A magyar és a berlini nemzetközi videóművészeti színtér így a CHB Fassadenkino (homlokzatmozi) elnevezésű sorozat révén a galériák világából kilépve, közterületen mutatkozhat be. A magyarul Nyitnikék néven futó program május végéig tart, péntektől vasárnapig, este nyolctól tíz óráig. Minden héten más-más műveket mutatnak be, többek közt Komoróczky Tamástól és a MAP Office nevű duótól, azaz Laurent Gutierreztől és Valerie Portafaix-től.

Szintén tavaszra készültek el a CHB Sounds of home (Az otthon hangjai) nevű projektjének első hanginstallációi.

Az anyag alapja egy tavalyi, az első hullám idején kiadott felhívás, amelyben az intézet azt kérte, hogy a világ minden tájáról minél többen készítsenek és küldjenek el Berlinbe felvételeket a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások miatt változó mindennapi környezet hanghatásairól, a járvány hangzásvilágáról. Az alkotásokból szerkesztett, többcsatornás közös kompozícióhoz nappali szobává alakították az épület földszinti nagytermét, amelyet hatalmas üvegfal választ el az utcától, a hangtáj-kompozíció pedig hangfalak révén az épületen kívül is hallható. Így a teljes installáció hozzáférhető biztonságos, koronavírus-kompatibilis módon.

A CHB360 nevű online galériában április végéig látogatható új kiállítás a témájával kötődik Berlinhez, ahol ugyancsak nagy hagyománya van a graffiti műfajának. A kiállítás ugyanis Lugosi Lugo László fotóin keresztül Budapesten megörökített graffitiket mutat be, Lugo: Archeológia. Graffiti. Budapest címmel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések