Ahhoz, hogy jól sikerüljön a húsvéti főtt sonka, vess be néhány praktikát!
A húsvéti asztal a legtöbb családban elképzelhetetlen főtt sonka nélkül. Ebben az időszakban háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm fogy belőle. A siker titka a megfelelő sonka kiválasztása. Ha teheted, ne gyorspácoltat vegyél, és ne legyen túl füstös. A főzőlevet ne öntsd ki, tökéletes lesz bableveshez, lencsefőzelékhez vagy töltött káposztához.
Hozzávalók:
👉 1.5 kg sonka
👉 1 fej vöröshagyma
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 db babérlevél
👉 5 szem egész bors
👉 kömény (opcionális)
👉 zöldfűszerek (opcionális)
Elkészítés:
A tökéletes eredményhez minőségi sonkát válassz. A legnépszerűbb a parasztsonka, míg a hentesek legkevésbé a gyorspácolt változatokat javasolják. A zsíros részt akkor se vágd le róla főzés előtt, ha nem eszed meg. Tedd valamivel több hideg vízbe, mint amennyi ellepi. Áztasd legalább négy-hat órát, még jobb, ha egész éjszaka hagyod a vízben.
Másnap tedd át egy lábosba, öntsd fel vízzel. Rakj mellé vöröshagymát, fokhagymagerezdeket, borsot, babérlevelet. Vannak, akik köményt és zöldfűszereket is tesznek a főzőlébe. Úgy tartják, hogy kis lángon annyi ideig kell főzni, ahány kiló maga a sonka.
Ha könnyen belemegy egy hústű, vedd le a lángról, és hagyd a főzőlében kihűlni.
0 Megjegyzések