Akinek csúf pattanások borítják az arcát, szinte bármit kipróbálna, hogy elmulassza azokat. De vajon hol kell kezdeni?
Az akné kialakulásának bonyolult a háttere. Vannak hormonális okai, ismertek genetikai hajlamosító tényezők, de a stressz és más lelki folyamatok miatt is megjelenhetnek a bőrünkön. Mindezek mellett érdemes tisztában lenni azzal, hogy étrendünk is komolyan befolyásolja, kialakulnak-e a mitesszerekből a gyulladt, sebes pattanások. Abban pedig mindenki egyetért, hogy változtatni talán ezen a legkönnyebb.
A pattanás a gyakran fájdalmas, gennyes, piros és duzzadt bőrelváltozások gyűjtőneve. Általában a faggyúmirigyek által termelt, felhalmozódott faggyú adja az alapját. Ha azonban a faggyúban lévő zsír nem tud távozni és felgyülemlik, már a mirigyen belül kialakul egyfajta gyulladás. Ez kitűnő táptalajt jelent különféle baktériumok számára is, amik az eltömődött mirigyek járataiban elkezdik magát a faggyút lebontani. Közben pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek tovább gerjesztik a már meglévő gyulladásos folyamatokat.
Mit tehetünk ellene?
Sokat
tehetünk az akné ellen, ha odafigyelünk a bőrápolásra és magunkra.
Használjunk problémás bőrre kifejlesztett ápolókat. Emellett fontos,
hogy mindent megadjunk a szervezetünknek, amire szüksége van. Azaz
pihenjünk eleget, mozogjunk rendszeresen, kerüljük a stresszt, hiszen ez
is olyan hormonokat szabadít fel, ami által árt a bőrünknek. És nem
utolsósorban táplálkozzunk egészségesen. Hiába közhely, de itt is
beválik: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Szakemberek szerint a
leghatékonyabbak a barackok, a sárgadinnye, a sárgarépa és a spenót.
Létezik gyógyszeres kezelés is súlyosabb esetekre, ilyenkor bőrgyógyász
tud ajánlani olyan készítményeket, amelyek segítenek a pattanások
elmulasztásában.
Mit ne együnk?
Bár
teljesen egyértelmű bizonyítékok nincsenek, rengeteg kutatás
foglalkozik azzal, hogy mely tápanyagok okozhatnak pattanásokat. Eddig
senki nem tudta cáfolni, hogy elsősorban a magas glikémiás indexszel
jellemzett élelmiszerek, valamint a tej és egyes tejtermékek felelősek a
bőrproblémák kialakulásáért. Aglikémiás indexazt mutatja meg, hogy egy
táplálék milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. Ha magas
glikémiás indexű ételt fogyasztunk, gyorsan magas lesz a
vércukorszintünk, ami serkenti az inzulintermelést, ezáltal pedig a
férfi hormonok elválasztását.
Édességek
A
finomított ételeknek, azaz a fehér cukornak és a fehér lisztnek
rendkívül magas a GI értéke. Azaz a péksütemények, a cukros ételek és
italok a bőrünk ellenségei. Sajnos ahhoz, hogy elmúljanak a
pattanásaink, le kell ezekről mondani, és inkább a magas rosttartalmú,
cukormentes, valamint teljes kiőrlésű termékeket érdemes helyettük
választani.
Tejtermékek
Bár
bizonyítani minden kétséget kizáróan még ezt sem tudták a tudósok,
tapasztalati oldalról sokan állítják, hogy a tejfogyasztás és a
pattanások kialakulása között erős a kapcsolat. Léteznek olyan elméletek
is, amelyek azt feltételezik, hogy valószínűleg a tej hormontartalma az
egyik lehetséges kiváltó ok. Elvégre a szarvasmarhák szervezete is
termel hormonokat a vemhesség és a "szoptatási időszak" alatt, amik az
embernél az inzulinhoz hasonló folyamatokat indítanak el. Mindenesetre
annak, aki erre gyanakszik, egy kísérletet megér, hogy kiiktatja az
étrendjéből a tejet és a tejszármazékokat, és megfigyeli, hogyan reagál a
bőre a változtatásra. Az állati tejet egyébként ma már kitűnően lehet
pótolni növényivel, akárcsak a joghurtot, tejfölt, vajat és sajtot.
Csokoládé
A
csokoládéban legtöbbször tej és cukor is van, ezért el kell kerülnie
annak, aki szeretne megszabadulni a bőrét csúfító pattanásoktól. Persze
csoki és csoki között is van különbség, ma már lehet találni tejmentes
változatot is, aminek inkább a kakaótartalma magas, a cukortartalma
pedig a lehető legalacsonyabb. Ha nem bírjuk ki csoki nélkül, inkább
ezeket válasszuk.
Zsíros és fűszeres ételek
A
zsírban vagy olajban sült, fűszeres, sós, nehéz ételek sem kimondottan a
bőrünk barátai. A magas zsírtartalom fokozza a faggyútermelést, amivel
megnő annak is a veszélye, hogy a mirigyekben gyulladás alakul ki. Le
kell tehát mondani a rántott húsról és a sült krumpliról, sőt, búcsút
kell inteni az állományjavító anyagokkal, ízfokozókkal és
térfogatnövelővel teletömött chipsnek is.
0 Megjegyzések