A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

AstraZeneca-oltás: Dél-Koreában folytatják az oltást a 30-60 év közöttiek körében


Dél-Koreában vasárnap bejelentették, hogy a harminc év fölöttiek és hatvan év alattiak körében folytatják a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca oltóanyagával.


A brit-svéd gyógyszergyártó és az oxfordi egyetem közös fejlesztésű vakcinájának az alkalmazását a múlt héten függesztették föl Dél-Koreában, hogy megvárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálatának eredményét.

Az EMA szerdán tette közzé az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagával kapcsolatban felvetődött vérrögképződéses esetek kivizsgálásának részeredményét. Az ügynökség arra a következtetésre jutott, hogy lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Mint közölték: a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként".

A felülvizsgálatot azután indították, hogy súlyos, több esetben halálos vérrögképződéses esetekkel hozták összefüggésbe az oltást. Dél-Koreában három beoltottnál diagnosztizáltak vérrögképződést. Ezek közül csak egy esetben állapították meg, hogy az oltás okozta a vérrögképződést, de ez sem tartozott ahhoz a típushoz, amelyet az európai hatóságok mellékhatásként leírtak - közölte a dél-koreai betegségmegelőzési központ. Az egészségügyi hatóság magyarázata szerint a 30 éven aluliak körében az oltás előnyei nem ellensúlyozzák az oltás mellékhatása jelentette kockázatokat.

Dél-Koreában február 26-án kezdték meg a koronavírus elleni oltások beadását; azóta csaknem 1,2 millióan kapták meg az első, és nagyjából 60 ezren a második dózist. A beoltottak háromnegyede az AstraZeneca vakcináját kapta, a fennmaradó nagyjából 300 ezer ember pedig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a német BioNtech cég közösen kifejlesztett oltóanyagát. A terv az, hogy június végére 12 millió ember legyen beoltva Dél-Koreában, és novemberben elérjék a nyájimmunitást.

Az elmúlt napokban Dél-Koreában meredeken emelkedni kezdett a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma. Vasárnap 677 új esetet jelentettek, ezzel az összes regisztrált fertőzött száma megközelítette a 110 ezer főt. A koronavírus okozta Covid-19-betegségben eddig 1768 ember halt meg a kelet-ázsiai országban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések