A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Angela Merkel aggódik az orosz csapatösszevonás miatt


Vissza kell fordítani az orosz katonai alakulatok összevonásának folyamatát Ukrajna keleti részének térségében – követelte Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a német kormány közleménye szerint. Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár követelte, hogy a régiós feszültség oldása érdekében állítsák le a csapatösszevonásokat.


A német kormány az utóbbi napokban visszafogottabban reagált a kelet-ukrajnai válságövezetben érvényes tűzszünet sorozatos megsértésére, és nemcsak az oroszbarát szakadárokat, hanem az ukrán erőket is a vérontás beszüntetésére szólította fel. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy fokozott figyelemmel követi a térségben elindult orosz csapatmozgásokat.

👉 Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán–orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.


Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.

Az Angela Merkellel folytatott telefonbeszélgetése során Vlagyimir Putyin a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett

👉 provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget.


– Oroszország nem szándékozik nyíltan beavatkozni az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára szerdán a Kommerszant című lapnak nyilatkozva.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A térségben gyakorivá vált a tűzharc, amelyért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Csütörtökön tüzérségi támadás következtében egy újabb ukrán katona vesztette életét; ő már a tizenegyedik ukrán katona, aki az elmúlt két hétben meghalt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében.

– A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket – közölte kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután telefonon felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Kifejezte aggodalmát, hogy az orosz haderő aktivitása erősödik az ukrán határ mentén, és kiéleződik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus. Zelenszkij válaszul azt hangsúlyozta: az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések