A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szabadtéri futás veszélyei


A biztonságos szabadtéri futást népszerűsítő kampány indult, amely a futókra leselkedő parazitológiai és ortopédiai kockázatokra hívja fel a figyelmet. A járványhelyzet hatására a korábbinál ugyanis sokkal többen választják a szabadtéri sportokat, elsősorban a futást, ami pozitív hatásai mellett néhány veszélyt is rejt magában. Ezekre segít felkészülni a Fuss szabadon! kezdeményezés.


A koronavírus-járvány hatására bevezetett szabályozások, az edzőtermek és beltéri futóterek bezárása miatt jelentősen megnövekedett azoknak a száma, akik a szabadtéri futást választják, mint sportolási lehetőséget. Felmérések szerint 88 százalékkal nőtt a vírushelyzet alatt a szabadtéri sportokat választók aránya. A kültéri futás azonban a számtalan előnye mellett bizonyos veszélyeket is hordoz, amelyekre érdemes felkészülni.

Támadnak a kullancsok

Futás közben a legnagyobb parazitológiai veszélyt a Lyme-kórt is terjesztő kullancsok jelentik. Statisztikák szerint a 26 és 80 év közötti felnőtteknél az összes jelentett kullancscsípés a test alsó részét érinti leginkább, 72 százalékuk ezen a területen található. Kutatások azt is kimutatták, hogy a kullancscsípések 50 százaléka szabadtéri sportolás és séta közben következik be. Egy Lengyelországban végzett felmérés szerint a kullancsoktól valófélelema lengyelek átlagosan 20-24 százalékát tántorította el a szabadtéri programoktól. Azt is kimutatták, hogy nem kell térdig érő fűben gázolnunk ahhoz, hogy kullancscsípést szenvedjünk, ugyanis ezek a paraziták már akár a 20 cm-es gyepben is megbújhatnak. Ugyanakkorkullancsokkal nem csupán erdei séta alkalmával találkozhatunk, bokros területeken, réteken, legelőkön, városi parkokban és családi házak kertjeiben is jól érzik magukat. Az enyhe telek miatt pedig egész évben magas a számuk, ezért nem árt felkészülni ellenük, mielőtt elindulunk futni egy kört a szabadban.

Gondolni kell a megfelelő védelemre

"A kutatási adatok azt mutatják, hogy leggyakoribbak a boka környéki kullancscsípések, amit elsősorban szabadtéri futás és sétálás közben szenvednek el az érintettek. Ezért nagyon fontos futás közben is gondolni a kullancs- és egyéb paraziták elleni védelemre. A megfelelő ruházat és a folyamatos ellenőrzés mellett az ultrahangos kullancsriasztók használata is javasolt" - emeli ki Kiss Dániel, parazitológus, a Lyme-kór mentes Magyarországért Alapítvány elnökségi tagja.

Egy jó cipő elengedhetetlen

Az áprilisban induló kampány a paraziták elleni védelmen kívül arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen ortopédiai problémák merülhetnek fel a futás következtében, és miként lehet ezeket kiküszöbölni a megfelelő futócipő kiválasztásával. "A szabadtéri vagy terepfutás, jelentősen eltér a tornatermi vagy futópadon végzett futástól, hiszen kültéren egészen más felszínekkel találkozunk. Egy rossz cipő rendesen megterhelheti az ízületeket, hiszen futás közben minden egyes lépésnél a testsúlyunknak legalább a kétszerese nehezedik az alsó végtagokra, elsősorban a lábfejre. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fektetni arra, hogy a lábunknak és a terepnek megfelelő futócipőt válasszunk. Bizonyos technológiák lehetővé teszik például, hogy a cipő alkalmazkodjon a futó lábának alakjához és mozgásához. A tudatos választással megelőzhetjük az esetlegesen felmerülő ortopédiai rendellenességeket" - Pintér András, futás szakértő, terepfutó.

A szabadban végzett testmozgás a legnépszerűbb fitnesz trenddé vált, és ez hosszú távon is megmaradhat: a RunRepeat felmérése szerint például a futók 84,78 százaléka szerint a szabadtéri tevékenység lesz az elsődleges testmozgás 2021-ben. A Fuss szabadon! kampány célja, hogy a sportolók a szabadtéren végzett testmozgásnak csak a pozitív hatásait érezzék.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések