Hirdessen itt

A randioldalak csalói is kihasználják a járványveszélyt


Milliókat buktak az átvert társkeresők


Az adathalászok és az internetes tolvajok számára a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások remek teret biztosítanak a bűncselekmények elkövetéséhez. A személyes kapcsolattartás elutasítása a pandémia idején nem feltűnő, így könnyebben el tudnak bújni kitalált álarcaik mögé a csalók.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet kutatásai szerint tavaly óta, a pandémia első hullámától jelentősen megnőtt a társkereséshez köthető csalások száma. A társra vágyókat kihasználó, elvakító szélhámosok pár százezer forinttól egészen a milliós összegig követnek el bűntényeket. Az álkarakterek rendszerint vonzó, magukat intelligensnek mutató, magánytól szenvedő, egy rossz kapcsolat után újrakezdő férfiak vagy nők, akik ráadásul a társtalanságuk mellett magukat sikeres vállalkozónak mutatják be. A lélektanhoz is értve olyan hamis bizalmat ébresztenek a kiszemelt áldozatokban, hogy jó ideig fel sem merül, hogy csak a társkereső pénze érdekli a szerelmet hazudó csalót.

Bizalomra játszanak

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a társkereső oldalakon megvalósított csalás tulajdonképpen csak abban különbözik a koronavírus-járvány korlátozó intézkedéseivel párhuzamosan elszaporodott internetes, hamis csomagküldő, egyéb adathalász trükkökktől, hogy itt a bűnözők egy speciális áldozati körre, a magányos, társkereső emberekre vadásznak. A kapcsolatfelvételt követően a bizalom jeléül azonnal felajánlják a későbbi sértetteknek, hogy az ismerkedéshez váltsanak a társkereső oldalról egy közösségi oldal beszélgetős platformjára. A szakértő szerint azért, hogy a társkereső oldalak moderátorai ne leplezhessék le a csalót a módszerei alapján. Ezzel ráadásul azt erősítik meg a lépre csalt tárkeresőben, hogy a közösségi profil, az azon levő képek, telefonszám valós ismerkedni akarót takar. Molnár Gábor hozzátette, ezek az oldalak előre felépített, direkt a csalás miatt létrehozott hamis profilok, lopott képekkel, hajléktalanok nevére szóló telefonszámokkal.

Nincs élő randevú

A rendőrség szerint a társkeresős csalások egyik árulkodó jele, ha a szélhámos kerüli a személyes találkozót, ám ez a járvány idején sajnos nem feltűnő. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözésre szakosodott munkatársai szerint a bűnözők először feltérképezik a lehetséges áldozatokat. Olyan embert keresnek, aki a közösségi oldalán vagy a társkereső oldalon közzétett bemutatkozása szerint beszél idegen nyelveket, sokat járt külföldön, vagyis lehet megtakarított pénze.

A csalás tulajdonképpen már az ismerkedéssel elkezdődik. A beetetés, a bókok, ígéretek, a járvány elmúlta utáni közös élet meglebegtetése egy előre felépített forgatókönyv része, melynek célja a többi internetes csaláshoz hasonlóan banki, pénzügyi adatok, a sértett vagyonának megszerzése. Amikor sikerült a sértett bizalmába férkőznie a szélhámosnak, az beavatja saját, kitalált pénzügyi gondjaiba, banki ügyeibe. Ügyes pszichológiai érzékkel ugyanezeket az információkat kiszedi a már lépre csalt áldozatból is, innen már csak egy lépés választja el a klasszikus adathalászat utáni lopástól vagy egy befektetési csalástól. A legújabb trükk, hogy kriptovaluta vételére veszi rá a csaló új szerelmét. Ehhez azonban egy hamis weboldalt ad meg, s miután sikerült rávennie a társkeresőn megismert sértettet a befektetésre, eltűnik a pénzzel. Eltűnik a kapcsolatból is, töröl minden adatot, többé nem elérhető a telefonja sem. A bűnügyi felderítés nem könnyű, hiszen ha a sértett ki is menti a társkeresőn megismert kapcsolat profilját, azok hamis adatokat takarnak. Ezen felül a bűnözők nyilvános internetes hálózatot használnak a csalásoknál, nem lehet a szerver alapján azonosítani őket, ugyanez a helyzet a más nevére vásárolt telefonok beazonosítása esetén is.
    

Eltűnt szeretők nyomában

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint két ilyen, a járvány harmadik hulláma során elkövetett társkeresős csalás ügyében is folyik nyomozás. Egy fiatal magyar nő online randioldalon ismerkedett meg egy ázsiai származású férfival, aki a folyamatos beszélgetések után elnyerte a bizalmát, majd befektetésként kriptovaluta üzletet ajánlott. A férfi 17 millió forintot csalt ki áldozatából ezzel a trükkel. A nő akkor szembesült azzal, hogy valami nincs rendben, amikor ki akarta venni a pénzét, de az nem volt az udvarló által megadott számlán. A nyomozás során kiderült, a férfi soha nem volt hajlandó videóbeszélgetésre, mindig talált valamilyen kifogást, csak levélben és telefonon tartották a kapcsolatot. Telefonszámát többször megváltoztatta, arra hivatkozott, vízparton él, beleejtette a készüléket a tengerbe. Közösségi oldalának profilja is olyan volt, hogy a fotók alapján nem lehetett egyértelműen azonosítani, hol készülhettek. A szerelmet színlelve milliós zsákmánnyal eltűnő csalót nemzetközi szinten keresi a rendőrség, nagy valószínűséggel nem a magyar sértett volt az egyetlen áldozata. Egy másik esetben egy magyar férfitől 33 millió forintot csaltak ki ezzel a módszerrel, a nyomozók szerint egy szervezett bűnbanda állhat a háttérben.

Romantikus átverés

A romantikus átverés egy internetes csalás. Mint ahogyan azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, a lényege egy olyan virtuális kapcsolat kialakítása, melyben a célszemély elhiszi, hogy a csaló szerelmet táplál iránta. A technika lényege az érzelmi kihasználás. A csaló interneten keresztül éri el, hogy mélyebb érzelmeket váltson ki az áldozatból.

A konkrét csalás a szélhámos ügyességén és a sértett naivitásán áll vagy bukik. Egy átlagos átverés nagyjából négy hónapig tart, a csalók türelmesen próbálják elhitetni a virtuális partnerrel, hogy valóban szerelmesek lettek. A világjárvány idején ez az idő lelassult, több magányos ember más ismerkedési lehetőség híján teljesen kiszolgáltatja magát a világhálón utána érdeklődő idegennek.

A csalás addig tart, amíg az áldozat hajlandó fizetni. Ha már nem fizet többet vagy rájön a hazugságra, az esetek többségében az első érzelem a szégyen, így az internetes csalásokra egyébként is jellemző módon itt sem jelentik a hatóságoknak a történteket. A pár százezer forintos csalásoknál sokszor önmagukat hibáztatják a sértettek, senkinek, sem rokonoknak, sem a rendőrségnek nem beszélnek átverésükről.

A közösségi oldalakon speciális, csalókról beszámoló felületein viszont rendre megtalálhatók azoknak a hamis profiloknak az adatai, fotói, akik már átvertek valakit. Ennek az a haszna, hogy a csaló nem próbálkozhat kétszer is ugyanazzal az oldallal. A társkereső oldalak is felhívják az ügyfeleik figyelmét, hogy ellenőrizzék az adatbázisokban a nekik szerelmet ígérő ismeretleneket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések