A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A pedagógusok kapnak még egy lehetőséget a soron kívüli oltásra


Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta: a regisztrált pedagógusok és köznevelési dolgozók közel nyolcvan százaléka vette fel az oltást. Az operatív törzs egy pótlehetőséget biztosít számukra.


A járvány harmadik hulláma elérte a tetőpontot. A fertőzöttek száma mérséklődött, azonban a tetőzés nagyon magasan áll. Napok óta hasonló fertőzött számot regisztrálnak, ám a kórházakban lévők száma nagyon magas – jelentette Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

– Hamarosan eléri az oltások száma a hárommilliót, folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 900 383 fő, közülük 1 217 258 fő már a második oltását is megkapta. 5077 az új fertőzöttek száma, ami hasonló a korábbi napok adataihoz. Eszerint a járvány elérte tetőzését, ami sajnos magasan van – jelentette ki az országos tisztifőorvos. A tegnapi napon elhunyt 291 többségében idős, krónikus beteg, 10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1249-en vannak lélegeztetőgépen.

👉 – Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, a magyar lakosság 29 százaléka már kapott oltást, az uniós átlag ennek a fele – mondta Müller Cecília, aki kitért arra, hogy a regisztrált pedagógusok, a bölcsődei és óvodai dolgozók csupán nyolcvan százaléka vette fel a sorrenden kívül felajánlott oltást.


– Mindig vannak olyan csoportok, akiket soron kívül oltunk, ilyenek a pedagógusok és a bölcsődei, óvodai dolgozók. Az oltáson megjelentek aránya nyolcvanszázalékos volt, adunk még egy lehetőséget, hogy minél teljesebbé tegyük az átoltottságukat – mondta el Müller Cecília, aki kitért arra, hogy a háziorvosok minden regisztrált adatát megkapták, náluk van a teljes lista, így elképzelhető, hogy most már a fiatalabb korosztályt is behívhatják oltásra. Ezért érdemes már a fiataloknak is regisztrálni, hamarosan ők is sorra kerülhetnek. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer-oltóanyagokkal történik a vakcináció, ahová a háziorvosok is küldhetnek oltakozókat.

👉 E héttől hat vakcina lesz elérhető hazánkban, érkezik 23 800 darab Janssen, egydózisú vektorvakcina, ezeket a katonai oltóbuszokon oltják el. A héten további 248 040 Pfizer-vakcina érkezik.


– Az oltakozási kedv növekszik, az emberek többsége elfogadja az oltóanyagot, arra biztatok mindenkit, hogy ne válogasson és fogadja el a felajánlott vakcinát – nyomatékosította a tiszti főorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy családon belül is tartsuk be a védelmi előírásokat.

Sokan küzdenek poszt-covid tünetekkel

A fertőzés után érdemes az erre szakosodott klinikákon kivizsgáltatni magunkat, mert sokan a betegség után is gyengeségről számolnak be. – Láz, izomfájás, fejfájás, migrén, nehézlégzés, erős szívdobogás, gyengeség, egyikük a poszt-covid tüneteknek – tájékoztatott Müller, aki hozzátette, hogy az ambulanciákon segítenek visszaállítani a szervezetet a fertőzés előtti állapotra.

👉 Müller Cecília leszögezte: a kínai Sinopharm-vakcinák oltási protokollját akkor változtatjuk meg, ha ezt a gyártó az alkalmazási előiratban deklarálja, egyelőre nincs ok a módosításra, amennyiben tudományos megerősítést kapnak, természetesen változtatni fognak rajta. Magyarországon az összes elérhető vakcina jócskán megfelel a WHO-követelménynek, amely legalább ötvenszázalékos hatékonyságot vár el.

Házibulikra, szórakozóhelyre és kocsmára csaptak le a rendőrök

Kiss Róbert, rendőrezredes arról számolt be, hogy a hétvégén két vendéglátóhelyet is be kellett záratniuk ideiglenesen a rendőröknek, Borsodban a rendőrök italozáson kapták a vendégeket. Egy zalaegerszegi diszkóban pedig 25 vendéget találtak a járőrök. Mindkét helyet fél évre bezáratták. Budapesten két házibulira csaptak le a rendőrök az I. és a XVI. kerületben, ahol a megengedettnél többen gyűltek össze. Továbbá Erzsébetvárosban a rendőrök tetten értek egy 14 tagú zenekart is próba közben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések