A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hollandok többsége menesztené a „felejtős” Mark Ruttét


Túlélte a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazást, de a hágai alsóház továbbra is keményen támadja Mark Ruttét.


A holland képviselők vitája péntek hajnalban ért véget azután, hogy

👉 a 150 fős törvényhozásból 72 fő támogatta az ellenzéki Geert Wilders indítványát, ami Rutte elmozdítását célozta.


Az ügy hátteréről lapunk is írt: nemrég kiderült, hogy a holland – jelenleg ügyvivő – miniszterelnök a kormányalakítási tárgyalások során egyik kiritikusával szemben munkálkodott. Amikor az erről szóló jegyzet napvilágot látott, a liberális politikus következetesen tagadta a vádakat.

Egy újabb dokumentum alapján Rutte mégis lelepleződött, ám mint azt a maratoni hágai vitában mondta,

👉 ő sosem hazudott, legfeljebb nem emlékezett a zárt ajtós tárgyalásokon elhangzottakra.


A holland sajtó péntek reggeli értékelése szerint bár Rutte túlélte a voksolást, egyre csökken a valószínűsége annak, hogy a kormányalakítási tárgyalásokat követően visszakerül a miniszterelnöki székbe. Ezzel elúszna az esélye, hogy Hollandia leghosszabb ideje kormányzó miniszterelnöke legyen.

Rutte péntek hajnalban újságíróknak arról beszélt, hogy megértette a parlament üzenetét, és mindent megtesz majd azért, hogy visszanyerje a testület bizalmát. A kormányfőnek a szavazópolgárokkal is nehéz dolga lesz:

👉 a holland De Telegraaf lap által közölt friss felmérés szerint tízből hat holland azt szeretné, ha Rutte lemondana, és nem térne vissza a miniszterelnöki székbe.


Árulkodó, hogy a márciusi választásokon második helyen befutott, ezidáig Rutte szövetségesének tekinthető 66-os Demokraták (D66) nevű, liberális párt az elsők között hátrált ki a kormányfő mögül, így könnyen lehetséges, hogy a koalíció-kényszerben végül ők adják majd a miniszterelnököt. Sigrid Kaag pártvezető szerint

👉 immár valóban nem magától értetődő, hogy Rutte vezeti majd a formálódó holland kormányt.


A liberális acsarkodásra válaszul Thierry Baudet, a jobboldali Fórum a Demokráciáért párt vezetője a Twitteren péntek hajnalban azt írta, hogy amennyiben a D66-nak végig ez volt a terve, akkor azt mesterien játszották le.



A továbbiakban a koalíciós tárgyalások vezetésével megbízott holland politikusok felderítik, hogy mely pártok milyen feltételekkel lennének hajlandók együttműködni Ruttével, aki egyébként nagy fölénnyel nyerte meg a március 17-i választásokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések