A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb titkosszolgálati botrány robbant ki Szlovákiában


Csütörtök reggel a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt. 

A hírről elsőként a liberális Denník N számolt be, ők úgy tudják, hogy a titkosszolgálati vezetőt korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe. 

A lap szerint Pčolinský korábban pénzt fogadott el egy jelenleg vizsgálati fogságban lévő nagyvállalkozótól, Zoroslav Kollártól, állítólag azért, hogy állíttassa le a titkosszolgálat ellene folytatott lehallgatásait. 

A lap információi szerint Pčolinskýt saját egykori helyettese, az ősztől ugyancsak korrupciós vádak alapján vizsgálati fogságban lévő Boris Beňo tanúvallomása alapján vehették őrizetbe.

A NAKA tavaly ősz óta több magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztviselőt, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőt vett őrizetbe. 

A mostani eset ezektől jelentősen különbözik abban, hogy olyan személyt érint, akit már a jelenlegi kormányzat nevezett ki. 

A SIS igazgatói posztját tavaly tavasztól betöltő Vladimír Pčolinskýt a négypárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Boris Kollár vezette Család Vagyunk párt jelölte erre a posztra. 

A párt elnöke Pčolinský őrizetbevételére reagálva levélben fordult az államfőhöz, azt kérve: azonnal helyezze szolgálaton kívül a titkosszolgálati igazgatót, hogy vallomást tehessen az ügyben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések