A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb két koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek a magyar hatóságok


A korábbiaknál is több szabálytalanság miatt intézkednek a rendőrök, szálláshelyekre, táncestre, privát rendezvényekre "csaptak le" - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Újabb két vakcinát engedélyeztek a hatóságok.


Az elmúlt napokban megjelentek olyan hírek, hogy egyes vállalatok, mint az Auchan Magyarország, munkatársaik számára soron kívül biztosítottak vakcinát.

Ez a hír hamis


– mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK szóvivője. Hazánkban a hétvégén 1950 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően viselték az orr- és szájvédő maszkot.

A hétvégén Szentendrén és Nyíregyházán is egy-egy vendéglátóhely bezárásáról döntöttek a hatóságok, mivel azok a védelmi intézkedések ellenére nyitva tartottak.


Szegeden egy szórakozóhely bezárásáról döntöttek, ez esetben a tulajdonos komoly büntetőeljárásra is számíthat. A rendőrök 1523 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Gyorsan terjed a vírus

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy hazánk a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában van.

A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány mától újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat.


Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 589 601 fő a beoltottak száma, ebből 479 389 fő már a második oltását is megkapta. 9046 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – ismertette a tisztifőorvos.

Újabb két vakcina

„Mindent elkövetünk, hogy kellő mennyiségű, biztonságos és hatékony vakcina legyen az országban"
Müller Cecília a lakosságot ismét arra kérte, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra, és fogadják el a számukra felajánlott vakcinát.

Elmondta, hogy az ország lakosságának eddig már a 16 százaléka megkapta az első oltását. Ez a szám azért ilyen magas, mert Magyarországon a keleti és a nyugati fejlesztésű vakcinákkal is oltanak.

A nyugati vakcinák vásárlására Magyarország nem tud szerződést kötni, mert ezt a jogot a többi uniós állammal átengedték az uniónak. Magyarország csak a keleti gyártókkal tárgyal és köt szerződéseket vakcinaszállítmányokról

- mondta a tisztifőorvos.

Vasárnap este újabb 250 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett hazánkba. A szabályoknak megfelelően a vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei megvizsgálják, és majd ezután kezdenek a vakcinákkal oltani – ismertette a szakember.

Az elmúlt napokban az OGYI két újabb vakcina behozatalát, illetve forgalmazását engedélyezte Magyarországon, a CanSino és Covishield nevű, úgynevezett vektorvakcinákét.


Müller Cecília felhívta a 65 év fölötti, idős magyar állampolgárok figyelmét, hogy akik eddig még nem regisztráltak az oltásra, őket egy újabb levélben fel fogja keresni, tisztelettel arra kérve őket, hogy mielőbb regisztráljanak, hogy minél hamarabb meg is kapják a vakcinát, és védetté váljanak a vírussal szemben.


Fel vagyunk készülve

Elmondta, hogy a múlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba. Jelenleg 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília arra kérte a háziorvosokat, hogy

amikor enyhe vagy középsúlyos koronavírus betegekkel találkoznak, írják fel számukra a Favipiravir nevű gyógykészítményt, és ellenőrizzék a betegek kezelését. Erre azért is szükség van, hogy megelőzzék a betegek állapotának súlyosbodását


– mondta. A Favipiravir-kezelést már nem kell kórházi körülmények között ellenőrizni, a készítményt a háziorvos is felírhatja betegének – hangsúlyozta.

„Magyarország fel van készülve a koronavírusos betegek ellátására, van elég szabad kórházi ágy, elég szabad lélegeztetőgép és minden más orvosszakmai készítmény" – jelentette ki. Azonban az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, ezért egyre fáradtabbak. Éppen ezért fontos, hogy mindenki megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy tehermentesítse a kórházi dolgozókat.

A várandós nők sincsenek biztonságban a vírustól

Elmondta továbbá,

hogy az elmúlt napokban elvégzett szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a vírus örökítőanyagának mennyisége országszerte stagnál.


Több kismama jelenleg súlyos állapotban van a vírusfertőzés miatt, ők kórházi ellátásra szorulnak – válaszolta újságírói kérdésre a tisztifőorvos.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban számos kísérlet zajlik a várandós nőknek adható vakcinával kapcsolatban, és egyes vakcinák már a klinikai tesztelés harmadik fázisában vannak.
Magyarországon is több orvosszakmai bizottság vizsgálja a kérdést, illetve az eddig megjelent szakmai tanulmányokat – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések