A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tüntetők rohamozták meg Örményország kormányzati épületét


Ismét súlyosbodott a hónapok óta tartó politikai válság Örményországban a mai napon azáltal, hogy kormányellenes tüntetők hatoltak be Jereván egyik kormányzati épületébe, követelve az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján lemondását.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint az ellenzéki aktivisták arra akarták felhívni a figyelmet, hogy bármelyik minisztériumba képesek behatolni.

A dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaság azt követően került válságba, hogy az örmény hadsereg megalázó vereséget szenvedett az őszi háborúban, amelyet Azerbajdzsán indított Hegyi-Karabah visszaszerzéséért. A vereséget követően Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint hogy aláírja a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást – vagyis megadta magát az ellenzék szerint.

A miniszterelnök ezt puccskísérletnek minősítette, és válaszul elrendelte Gaszparján, valamint helyettese elmozdítását. Felhívására mintegy húszezer híve tüntetett a főváros, Jereván központjában.

– A hadsereg nem egy politikai intézmény, és elfogadhatatlan, hogy megpróbálják bevonni a politikába

– mondta a tüntetésen a kormányfő.

Az ellenzéki Haza Megmentéséért Mozgalom azonban támogatta a vezérkar kezdeményezését, és arra kérte híveit, ők is gyülekezzenek Jereván főterén. Így a múlt héten három egymást követő napon is többezres tüntetések alakultak ki, amelyeken követelték a miniszterelnök lemondását.

Armen Szárkiszján örmény elnök szombaton tovább mélyítette az országban előállt hatalmi válságot azzal, hogy elutasította a miniszterelnöki előterjesztés aláírását a hadsereg vezérkari főnökének leváltásáról.

– Az alkotmány adta jogkörével élve az elnök visszaküldte a szöveget

– magyarázta nyilatkozatában az államfői hivatal, hozzátéve, hogy a politikai válságra nem lehet megoldás a felelős tisztségviselők gyakori leváltása.

Ilham Aliyev azeri elnök kijelentette, hogy a mostani örményországi események nem befolyásolják a tűzszüneti megállapodást, amelyet a Hegyi-Karabahban folytatott őszi háború után tavaly november 9-én írt alá az örmény és az azeri fél, valamint Oroszország.

– Remélem, hogy Örményország betartja a tűzszüneti megállapodást, mert ha nem, sokkal rosszabb helyzetben találják magukat. Nincs más lehetőségük, el kell fogadniuk az új valóságot

– közölte Aliyev.

Az Azerbajdzsán területébe ékelődött, az országtól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. Hegyi-Karabah tavaly novemberben harminc év után tért vissza Azerbajdzsánhoz az alig 44 napos, de így is több mint ötezer életet követelő háború után.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések