Hirdessen itt

Szorul a hurok a kínai techcégek körül


Egyre nagyobb nyomást gyakorol a kínai technológiai óriáscégekre a pekingi kormány, mivel a monopóliumellenes hatóság szerint túl nagyra nőtt a – főként internetes – társaságok piaci befolyása.


Több mint hatvanmilliárd dollárt veszített piaci értékéből hétfőre a kínai Tencent e-kereskedelmi társaság a cég részvényárfolyamának zuhanása miatt. A befektetők amiatt kezdtek el aggódni – nem alaptalanul –, hogy a kínai állami piacszabályzó hatóság (SAMR) még kurtábbra akarja fogni a nagyra nőtt vállalatok gyeplőjét.

👉 Az értékvesztést okozó piaci reakció közvetlen előzménye, hogy az SAMR múlt pénteken tizenkét technológiai vállalatot bírságolt meg egyenként ötszázezer jüanra (77 ezer dollár) a monopóliumellenes törvények megszegéséért, konkrétan illegálisnak minősített akvizíciók miatt.


A kínai állami CCTV szerint Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfő megelőzőleg elrendelte, hogy a piacfelügyelet hatékonyabban ellenőrizze az internetes cégeket, törje le a monopóliumokat, valamint segítse elő a tisztességes piaci versenyt.

Az általános szigorítás természetesen kiterjed a rivális Alibabára is. A két versenytárs esetében az a hír járja, hogy feldarabolás fenyegeti őket, azaz külön holdingba kell szervezniük jövedelmező pénzügyi – banki, biztosítási, fizetési – szolgáltatásaikat. Ez utóbbiakhoz tartozik az Alibaba Ant csoportjának Alipay és a Tencent WeChat Pay nevű alkalmazása.

👉 A WeChat üzenetküldő platform egyébként a világ legelterjedtebb csevegő alkalmazása, több mint egymilliárdan használják Ázsiában, így nem véletlen, hogy a vállalat alapítója, egyben elnök-vezérigazgatója, Ma Hua-teng Kína második leggazdagabb embere lett – bár cége mostani értékvesztésével valószínűleg az ő pénztárcája is vékonyabb lett.


Másik jól jövedelmező üzletág a szerencsejáték-ipar, de a Tencentnek vannak befektetései a zene- és a filmiparban is.

Az Alibabára tavaly októberben kezdett rájárni a rúd, amikor a piacfelügyeleti hatóság az utolsó pillanatban megakadályozta az Ant csoport tőzsdei debütálását, pedig ez lett volna az év legnagyobb dobása.

👉 A konglomerátum alapítója, az operatív vezetéstől már visszavonult Jack Ma (eredeti nevén Ma Jün) ugyancsak Kína leggazdagabb emberi közé tartozik, ám ez a pekingi kormány véleménye szerint nem jogosította fel arra, hogy bírálja Kína pénzügyi-finanszírozási politikáját és banktechnológiai eljárásait – s emiatt kiadós fejmosásban is részesült, miközben hetekre „eltűnt”.


Kína tavaly novemberben kezdte jelentős mértékben szigorítani a monopóliumellenes törvényt és ennek nyomán az ellenőrzéseket. Egy kínai szakértő szerint az internetóriások túl nagyra nőttek, s tevékenységük eddigi húsz éve alatt hatalmas befolyást szereztek a politikában és a gazdaságban. Némelyik erőszakosan terjeszkedik és gyilkos árversenyben szorítja ki kisebb ellenfeleit a piacról, felborítva annak működési rendjét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések