Az édes töltelékkel töltött kifli tésztája olyan puha, hogy szétolvad a szájban.
A gusztusos vendégváró készülhet hagyományos kelt tésztából vagy hajtogatottból, utóbbiba ugyanúgy kerül élesztő - csak nem kell felfuttatni -, de sütőpor is. A tészta összeállítása kicsit időigényes a hajtogatás és a pihentetés miatt, de megéri a befektetés: nagyon különleges és finom édes kiflik kerülnek ki a sütőből, amelyeket élvezet lesz falatozni, épp ezért érdemes nagyobb adagban készíteni.
Hozzávalók:
Tészta:
👉 60 dekagramm finomliszt
👉 20 dekagramm vaj
👉 1 csipet só
👉 1 csomag sütőpor
👉 5 dekagramm cukor
👉 1 darab tojás
👉 1.2 deciliter tej (hideg)
👉 1.2 deciliter víz (hideg)
👉 2 dekagramm élesztő
👉 1 teáskanál citromlé
Töltelék:
👉 300 gramm tehéntúró
👉 120 gramm cukor
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 100 milliliter tejföl
👉 porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat 8 dekagramm liszttel dolgozzuk össze, gyúrjuk tömbbé, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1 órára.
A maradék lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, cukorral, tojással, tejjel, vízzel, utána morzsoljuk bele az élesztőt. A citromlevet is adjuk a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A begyúrt tésztát fedjük le és pihentessük 30 percet, utána lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. A vajas, lisztes tömböt vegyük ki a hűtőből, picit nyújtsuk ki, majd tegyük a tészta közepére. A tésztát hajtogassuk rá a vajas, kinyújtott tömbre, először a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát, majd a bal oldaláról, utána fölülről, végül alulról. A tömböt csomagoljuk fóliába, tegyük hűtőbe 30 percre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. A tésztát úgy vágjuk fel, hogy háromszögeket kapjunk belőle.
A töltelékhez a túrót keverjük össze a cukrokkal és a tejföllel, majd ízlés szerint kanalazzunk belőle a háromszög alakúra vágott tésztára és tekerjük fel.
A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-25 perc alatt süssük meg, tálalásnál szórjuk meg porcukorral.
0 Megjegyzések