A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Peking még szigorúbban felügyeli Hongkongot


Elfogadta a kínai parlament a hongkongi választási rendszer átalakításáról szóló határozattervezetet csütörtökön, az országos népi gyűlés éves ülésszakának zárónapján. A módosítás a kínai fél szerint a hongkongi választási rendszerben lévő joghézagokat orvosolja majd, „biztosítva ezáltal a különleges státuszú város fejlődését és stabilitását”.


Szakértők szerint a választási rendszer módosításával Peking megszilárdíthatja fennhatóságát Hongkongban, hiszen a változtatás alapját a „hazafiak kormányozzák Hongkongot” elv képezi, a hazafit pedig a kínai illetékesek a Kínai Kommunista Párt iránt elkötelezett, Peking hongkongi fennhatóságát elismerő emberként definiálták.

A módosítás alapján a zömében Peking-párti, a hongkongi kormányzót is megválasztó bizottság választaná meg a város törvényhozóinak egy részét, továbbá közvetlenül venne részt a hongkongi törvényhozói tanács tagjainak jelöltek előterjesztésében. A jelenleg érvényben lévő választási rendszerben a törvényhozó tanács tagjainak a felét közvetlenül a hongkongi választók választják meg, míg a többi 35 tagról szakmai vagy egyéb érdekcsoportok döntenek. Egyes megfigyelők szerint a „reformokat” követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

Kínai részről szintén elsősorban Hongkong stabilitásának helyreállításával indokolták azt a nemzetbiztonsági törvényt is, amelyet a kínai törvényhozás a tavaly júniusban megtartott éves plenáris ülésén fogadott el, válaszul a városban 2019-ben hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámra. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történő, 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések