A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összefüggést találtak az influenza elleni oltás és a Covid-19 fertőzés elkerülése között


Michigan-i tudósok nemrégiben egy kutatás során megállapították, hogy bármilyen különös és megmagyarázhatatlan is, de összefüggés van a felvett influenza-oltás és a koronavírus fertőzésnek jobban ellenálló szervezet között.


A tudósok több mint 27 ezer olyan beteg orvosi adatait és kórelőzményeit tanulmányozták, akik koronavírus tesztelést igényeltek. A 27 201 tesztelt alany közül azok,

👉 akik a Covid tesztet megelőző egy évben influenza elleni oltást kaptak, kisebb számban fertőződtek meg koronavírussal, mint azok a Covid tesztre jelentkezett alanyok, akik nem kértek influenza elleni oltást a koronavírus járvány előtt.


Mivel a kutatók egyelőre nem tudnak tudományos magyarázatot adni a jelenségre, azzal indokolják a megfigyelést, hogy az influenza-oltást felvevő lakosság talán eleve és általában nagyobb körültekintéssel él, és ugyanez a viselkedés jellemző lehet rá a koronavírus-járvány idején is. Ennek megfelelően például nagyobb fegyelemmel tartja be a járványügyi szabályokat, amelynek köszönhetően az influenza ellen beoltottak –

👉 azaz a fertőzéstől tartó, fegyelmezettebb emberek – kevésbé fertőződtek meg, mint a nem beoltott társaik, mondja Marion Hofmann Bowman a Michigani Egyetem kardiológusa.


Azonban az is elképzelhető, hogy az influenza-oltásnak olyan közvetlen biológiai hatása lehet az ember immunrendszerére, amely a SARS-CoV-2 vírussal szemben is jótékony hatású, mondja Hofmann Bowman. Egy ilyen jótékony hatása lehet az influenza-oltásnak például a „karbantartott immunrendszer”, azaz

👉 egy rendszeres oltással edzett, immunreakciókat rendszeresen adó immunrendszer jelenléte, amely ütőképesebben reagál bármilyen más vírusfertőzés esetén is.


Az oltások közötti kölcsönhatások megértése egyike a sokat kutatott témaköröknek, de az influenza-oltás és a koronavírus elleni védekezés összefüggéseinek kutatása még éveket fog igénybe venni, mielőtt végleges kijelentést lehetne tenni a kettő esetleges kapcsolatáról, vagy annak hiányáról.

A világ más részein is hasonló megfigyeléseket tettek a kutatók.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések