Hirdessen itt

Megrögzött csaló a „magas beosztású titkos ügynök”


Időnként ügynök volt, időnként FRONTEX-vezető, most négy évet kapott.

Immár másodszor ítélték el a magát előszeretettel magas rangú titkos ügynöknek, illetve FRONTEX-vezetőnek kiadó debreceni G. Sándort, ezúttal többtíz milliós csalásért, korábban pedig befolyással üzérkedésért, miután Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozva vert át tehetős embereket.

Négy év börtönre ítélte a Debreceni Járásbíróság a debreceni G. Sándort hat rendbeli csalás bűntette, egy rendbeli csalás vétsége, zaklatás vétsége, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt; a halmazati büntetésbe beletartozik, hogy négy év közügyektől eltiltásra is ítélték, továbbá mintegy 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeltek el. A járásbíróság a vádlottól lefoglalt lőfegyvert és lőszereket elkobozta. Négy sértett vonatkozásában a járásbíróság a polgári jogi igénynek is helyt adott.

Ez idáig egy szimpla bűnügyi hír, nem több, ám ha alaposabban megvizsgáljuk a 60-as évei második felében lévő elítélt előéletét, kirajzolódik előttünk egy megrögzött visszaeső bűnöző arcképe. Egy olyan csalóé, aki eddigi bűnözői pályafutása alatt – az eddigi bírósági ítéletek tükrében – volt már „magas beosztású titkos ügynök”, a FRONTEX vezetője, sőt Pintér Sándor belügyminiszter „bizalmasa” is.



Nézzük, mi is az eddigi két ítélet tényállása, mit tett G.S. A második ítélet csak a minap született meg, így kezdjük annak az ismertetésével.

A „titkos ügynök”

A Debreceni Járásbíróság által megállapított tényállás szerint G.S. magas beosztású titkos ügynök látszatát keltve, különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től kezdődően 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött. Hosszú évek óta tartó játékszenvedélye folytán a rokkantnyugdíjas férfinak rendszeresen nagyobb összegű pénzre volt szüksége, amelyet a sértettek megtévesztésével, illetve megkárosításával teremtett elő.

Az ismerkedések során a férfi

minden esetben magas rangú titkos ügynöknek, volt olyan, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (Frontex) vezetőjének adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.


G.S. azt állította az ismerőseinek, hogy a későbbiekben, ha bármiben tud, akkor segít és mozgósítja a kapcsolatait. A neki rendszeresen átadott nagyobb összegű pénzekkel igazából a megélhetését finanszírozták a megtévesztett és megkárosított sértettek, volt olyan is, akiktől több alkalommal kért kölcsön nagyobb összegű készpénzt. Az elítélt legtöbbször azt állította, hogy az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségek megelőlegezését és a szülei által ráhagyott ingatlan adásvétele kapcsán felmerült költségek megelőlegezésének szükségességét jelölte meg.

Az egyik sértett esetében a bizalmi viszonyt úgy is erősítette a vádlott, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy „általa irányított fedett akcióba”, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.


A bizalmi viszony folytán a sértettek fizettek a vádlottnak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt nyújtottak a férfinak. A vádlott hat sértettnek, összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző pénzösszegeket, amit egy idő után a fiú már nem teljesített. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott

saját fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, közel százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.


Illegális fegyvere volt

G. S. 2017. november 21-ei elfogását követően megtartott házkutatás során a rendőrök az általa bérelt lakásban, egy beépített szekrény tetején lévő nyílásban engedély nélkül tartott lőfegyvert és 16 darab lőszert találtak és foglaltak le.


Dr. Sal Ildikó bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű és a részben folytatólagos elkövetést.

A járásbíróság döntése nem jogerős, az ügyész az ítéltet tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ott ahol egy másik ügyben tavaly novemberben már elítélték G. Sándort hivatali üzérkedés miatt, lévén Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozott csalásai közben.

A Debreceni Törvényszék 2020. november 9-én az elsőrendű vádlottat,

    G. Sándort bűnösnek mondta ki két rendbeli befolyással üzérkedés bűntettében, melyből egy rendbelit folytatólagosan követett el, ezért őt három év börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá nyolc millió forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.


A másodrendű vádlottat, Sz.K.-t folytatólagosan elkövetett befolyás vásárlása bűntettében mondta ki bűnösnek. Mivel önfeljelentést tett, lehetőség adódott a büntetés korlátlan enyhítésére, így őt a bíróság négyszázezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Amennyiben ezt az összeget nem téríti meg, úgy büntetése négyszáz nap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre változik.

Az ítéleti tényállás szerint egy vállalkozó 2013 óta meg akart venni Hajdú-Bihar megyében egy tehenészetet, amelyhez szüksége lett volna nagyobb összegű hitelre is, amit 2015 őszéig nem sikerült nyélbe ütnie. A vállalkozó 2015 őszén ismerte meg G. S.-t, majd három hét múlva Sz. K.-t és a segítségüket kérte. Az utóbbi próbált a férfi segítségére lenni, de nem járt érdemi eredménnyel. G. S. 2016 tavaszán számonkérte SZ. K-t, hogy miért nem halad az ügyintézés, erre hivatkozva „átvette” tőle az ügyet.

Miniszterekre hivatkozott

    G. S. ekkor azt mondta a vállalkozónak és SZ.K.-nak, hogy az egyik titkosszolgálatnál magas rangú tisztként dolgozik, amelynek köszönhetően befolyásos emberekkel, köztük az akkori nemzeti fejlesztési miniszterrel, a miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a belügyminiszterrel áll közvetlen kapcsolatban.


Erre tekintettel segítséget ígért a befektetni kívánó férfinak és SZ. K.-nak, azzal, hogy cégét be tudja protezsálni két nagy beruházással megbízott cég alvállalkozói közé. A vevő és SZ. K. bíztak abban, hogy G.S. kapcsolatainak köszönhetően segíteni tud, ám G. S. ennek érdekében semmit nem tett. G. S. azt is tudta, hogy a befektető korábban nagyobb kölcsönt nyújtott SZ. K.-nak, amiből a befektető tudta nélkül elkért a másodrendű vádlottól 8 millió forintot azzal, hogy a továbbiakban ő intézi a tehenészet megvásárlását. A „titkos ügynök” 2016 április – szeptember között Sz.K.-tól ügyintézéséért cserébe is pénzt kért. Sz. K. a pénzt több részletben a cége házi pénztárából, illetve annak bankszámlájáról vette fel. A másodrendű vádlott az okozott hiányt úgy próbálta pótolni, hogy több magánszemélytől kölcsönt vett fel, emiatt őt jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt jogerősen el is ítélték.

Összegzésül: a „titkos ügynök”, „FRONTEX-vezető”, „miniszterek bizalmasa” G. Sándort két különböző ítélettel összesen hét év szabadságvesztéssel sújtották – az ítéletek még nem jogerősek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések