A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már a németeknél is oltanak 65 év felett az AstraZeneca vakcinával: a magyar oltási terv is változhat?


Németországban változik az oltási terv: az AstraZeneca vakcinájával már 65 év felettieket is oltanak – jelentette be Angela Merkel német kancellár.


Korábban az AstraZeneca vakcináját csak a 65 év alatti korosztályban használták arra hivatkozva, a gyártó túl kevés adatot közölt arról, mennyire hatékony és biztonságos a 65 év feletti korcsoportban. Az AstraZeneca vakcina hatékonyságáról, mellékhatásairól ebben a cikkünkben írtunk.

Ez vezetett oda, hogy a német közvélemény erősen szkeptikus a vakcinával szemben, és rengeteg adag oltóanyag maradt Németországban felhasználatlanul. Eddig a német lakosság mintegy 5 százaléka kapta meg az első oltását.

Szerdán Angela Merkel bejelentette, hogy már elég adattal rendelkeznek arról, hogy a vakcina minden korosztályban alkalmazható legyen. Több kutatással is igazolták, hogy az idősebb korosztályban is rendkívül hatékony az oltóanyag.

Németország mellett Belgiumban is engedélyezik az idősebb korosztály oltását az AstraZeneca vakcinájával, Franciaországban pedig már múlt héten engedélyezték ezt. Magyarországon 60 év felett nem oltanak AstraZenecával, a krónikus 60 alatti betegek kapják az oltóanyagot, de a fentieket látva elképzelhető, hogy a magyar oltási terv is módosulni fog.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn még úgy nyilatkozott, a második AstraZeneca-szállítmány a múlt héten érkezett Magyarországra, a vakcinákat ezen a héten kiszállítják a háziorvosoknak, akik a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd vele.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések