A házias kelt tésztáknak mindig nagy sikerük van. Csiga helyett csábító tekercseket is készíthetsz.
A foszlós kakaós tekerccsel biztos sikerre számíthatsz. Ezzel a kelt tésztával nem nehéz bánni, csak arra figyelj, hogy alaposan dolgozd ki, és várd meg, míg jól megkel. A vajas, kalácsra nagyon hasonlító tészta kicsit tömörebb, és jó laktató. Ha van dagasztógéped, még egyszerűbb lesz a dolgod.
Hozzávalók:
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 teáskanál cukor
👉 1 db tojás
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 20 dkg vaj
👉 5 evőkanál cukor
👉 3 evőkanál kakaópor
A tetejére
👉 tej
Elkészítés:
A cukrot rakd egy deci langyos tejbe, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szórd egy tálba, keverd hozzá a sót, add hozzá a tojást, a puha vajat, a maradék langyos tejet és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, addig dagaszd, amíg el nem válik a táltól, és le nem jön a kezedről. Takard le, és keleszd körülbelül 45 percig.
Közben a töltelékhez a vajat olvaszd fel, keverd össze a cukorral és a kakaóval. A duplájára kelt tésztát rakd lisztezett felületre, és nyújtsd vékonyra. Tekerd fel a hosszanti oldalánál kezdve, majd vágd tetszés szerinti vastagságúra. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tekercsek tetejét tejjel, és keleszd még 20-30 percig. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt.
0 Megjegyzések