A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Iskolabezárást követelnek a tanárok: futótűzként terjed a járvány az iskolákban, egyre több a beteg gyerek


Országszerte egyre több iskola szünetet rendel el. Rohamosan nő a fertőzöttség a kiskorúak körében, így több intézmény átcsoportosította a tanévből még hátralévő tanítás nélküli munkanapokat. A Pedagógusok Szakszervezete levélben fordul a köznevelési államtitkárhoz és a digitális oktatás bevezetését kérik ezekben az intézményekben is. A szaktárca szerint az általános iskolák kevesebb mint ötödében kellett bevezetni valamilyen korlátozást, derült ki az ATV Híradójából.

"Nem zárhatjuk ki, hogy esetleg szükség lesz még további járványügyi intézkedések bevezetésére" - ezt válaszolta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy mikor állhat át minden évfolyam, így az általános iskolák is a digitális oktatásra. Jelenleg mérlegelik a digitális tanrend elrendelését. Ezzel szemben sok olyan szülő van, aki nem meri iskolába küldeni a gyerekeket.

Nem csak Budapesten vannak olyan általános iskolák, ahol ideigelenes szünetet rendeltek el. Balassagyarmat polgármestere Facebook-oldalán arra kérte a szülőket, hogy ha tehetik, inkább tartsák otthon a gyereküket 1-2 hétig. Az egyik helyi iskolából jelenleg 120 diák hiányzik.

Az egész városban érezhető a feszültség a megnövekedett fertőzöttségi adatok alapján, és ennek következtében a szülők is látják és jobbnak látják, ha otthon tartják a gyerekeiket

- mondta Szabó Csaba, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója.

A Pedagógusok Szakszervezete levélben két kéréssel fordul az köznevelési államtitkárhoz. "Az egyik kérésünk az, hogy az általános iskolák is digitális oktatásban részesüljenek, ugyanúgy, mint ahogy november óta valamennyi középiskolás gyerek.

Tudunk olyan iskoláról, ahol 60%-nál többen betegek

- hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Ezen kívül kérik a gyerekkel otthon tanuló szülő 100%-os táppénzének kifizetését.

AZ EMMI azt nem árulta el az ATV-nek, hogy az országban hány iskolában rendeltek el szünetet, csak annyit írtak: jelenleg fele annyi intézményben van érvényben részleges vagy teljes tanügyi elrendelés, mint a második hullám tetőzésekor. Most csak minden 6. általános iskolában van valamilyen korlátozás és valamivel több mint 2 és fél százaléka az intézményeknek zárt be.

Korábban már levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya, hogy rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén a koronavírus-járvány miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések