A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hétéves gyereket lőttek le Mianmarban egy razzia során


A BBC beszámolója szerint a kislány apjához rohant épp, amikor a biztonsági erők egy razzia során Mandalajban lelőtték. Ezzel ő a legfiatalabb áldozata a katonai junta elleni, február 1-je óta tartó tüntetéseknek.


A Save the Children jogvédő csoport szerint már több mint húsz gyerek van a tüntetések halálos áldozatai között. A hadsereg szerint eddig összesen 164 ember vesztett életét, aktivista csoportok szerint viszont ez a szám több mint 260.

A hadsereg keddi nyilatkozatában szomorúságát fejezte ki a halottak miatt, miközben hibásnak nevezte őket, amiért „anarchiát és erőszakot hoztak” az országba.

Mianmarban közel két hónappal ezelőtt szabadultak el az indulatok, azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a hozzávetőleg 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen. A tüntetéseken többen meghaltak, sokakat pedig őrizetbe vettek, köztük politikusokat, újságírókat, aktivistákat és szerzeteseket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések