A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Automata könyvtáros szolgálja ki az olvasókat Debrecenben


Érdekes, és az egész országban egyedülálló módon oldotta meg a debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár a könyvkölcsönzést és visszavitelt, úgy, hogy munkatársai nem kerülnek a könyvtártagokkal érintkezésbe. 

A könyvtár vezetőinek az elképzelése hasonló volt, mint amelyet kereskedelmi cégek is alkalmaznak, hogy munkaidőn kívül is kiszolgálják a vevőket. Összeültek egy hasonló alkotmányokat gyártó céggel, s megalkották az informatikai és mechanikai megoldást is tartalmazó szerkezetet. 

Ezt a könyvtár bejárata előtt helyezték el. Működési elve egyszerű: A kikölcsönözendő dokumentumok, hangzó anyagok, könyvek adatait a könyvtár tagjai telefonon vagy a könyvtár internetes oldalán közlik a könyvtárosokkal. Utóbbiak előkeresik a megcélzott könyveket, belülről elhelyezik a berendezés egyik rekeszében. Innen az olvasó tetszőleges időpontban, nullától huszonnégy óráig, akár a reggeli piacra menetel előtt, akár a délutáni műszak után kiveheti.

Ehhez nem kell mást tennie, mint olvasójegyét a leolvasó elé tartania, illetve annak felhasználónevét és jelszavát beírni. (Később lesz mód arra is, hogy a könyvek megrendelése után egyszeri jelszót kap az olvasó és azt írja be.) Erre nyílik az adott rekesz és az olvasó kipakolhatja a könyveket. Visszavitelkor is ugyanez a tennivaló, a fent írt adtatok bevitelével nyílik egy rekesz, oda berakja a könyveket, majd becsukja azt. A kikölcsönzött dokumentumok sorsa ezután hasonló, ugyanúgy bekerülnek a számítógépes nyilvántartásba a kölcsönzött, illetve visszavitt könyvek is, tehát dokumentálva lesz a művelet. Az első tapasztalatok kedvezőek, sokan keresik föl a könyvtári automatát, ezektől azt kéri a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, hogy maszkban is tartsák egymástól a másfél méteres távolságot.

A berendezésnek hamar híre ment, nemcsak az olvasók között, hanem a könyvtáros szakmában is. Olyannyira, hogy a gyártó cég még „lábon” eladta azt a példányt, amely az első kísérletezés után, kisebb tökélesítés végett visszaadott a könyvtár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések