A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Adóellenőrzés kikerülésével üzletelt két csaló


A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság március 20-án kiadott közleménye szerint egy Pécsett lakó román férfi és egy kozármislenyi magyar nő több millió forintot csalt ki úgy baranyai vállalkozóktól, hogy azt a látszatot keltették, hivatalos személy – adóellenőrök – megvesztegetésével a cégeik elkerülhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatát. A rendőrség március 19-én délelőtt, összehangolt rendőri akció keretében fogta el a 42 éves férfit és 59 éves bűntársát a nő otthonában, így sem alkamuk, sem idejük nem volt figyelmeztetni egymást a lebukásról.


A román gyanúsított bérszámfejtőként dolgozott egy pécsi, könyveléssel foglalkozó gazdasági társaságnál, a nő pedig ugyanennek a cégnek az egyik ügyvezetője. A nyomozás során beszerzett adatok szerint a férfi rávette a nőt, hogy hivatalos személy megvesztegetésére hivatkozva pénzt csaljon ki az őket könyveléssel megbízó cégek vezetőitől annak érdekében, hogy ne induljon velük szemben adóhatósági vizsgálat.

A nő két pécsi gazdasági társaság könyvelője volt, majd azt állította a vele kapcsolatban álló ügyintézőknek, hogy egyik korábbi beszállítójukkal szemben adóhatósági eljárás indult, ezért a pénzügyőrök az ő cégeik anyagait is át fogják vizsgálni. Ezután – az adóhatóságnál lévő jogász végzettségű kapcsolatára hivatkozva –felajánlotta, hogy elintézi azt, hogy az ügybe vétlenül belekeverdett társaságokkal szemben ne induljon vizsgálat. Ezért cserébe 5 millió forintot kért, azzal, hogy a pénzt továbbítja a hatóságnál dolgozó ismerősének, ő a szokásos könyvelési díjon kívül nem kér mást.

Az adóellenőrös mesével több vállalkozást is lépre csaltak, a cégvezetők személyesen adták át a vesztegetésre szánt millókat a könyvelőnek. A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozók az egyik olyan cég vezetőjétől szereztek tudomást a csalásról, aki nem fogadta el a vesztegetési ajánlatot. A rendőrök akkor fogták el őket, amikor a román férfi megjelent a kozármislenyi nő lakásán, hogy a jogtalan előnyért kapott pénzből átvegye az őt illető közel tíz millió forintot.

A nyomozók a bűnös tevékenységből származó pénzt lefoglalták, a férfit és a nőt pedig előállították a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra. Mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki, amely során beismerő vallomást tettek. A gyanústottak a nyomozóknak azt is elmondták hogy nincs kapcsolatuk az adóhatóságnál, csak azért találták ki az egészet, mert a vállalkozók szemében komolyabb embernek akartak tűnni, a vesztegetés mellett arra számítottak, hogy a cégek meghosszabbítják a velük megkötött megbízási szerződéseket. Terhükre befolyással üzérkedés, míg a jogtalan előnyért fizető vállalkozók terhére hivatali vesztegetés megalapozott gyanúját állapították meg a nyomozók. A gyanúsítottak egyelőre szabadlábon védekezhetnek, folyik a vizsgálat, lehetnek-e még olyan cégek vagy vállalkozók akiket hasonló trükkel vert át a csaló páros. A hatóság a vesztegetésre adott pénzt lefoglalta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések