A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Telexesek már megint brutálisat hazudtak: ezúttal a börtönök vírushelyzetéről közöltek álhíreket


Országos adatokat közölt az alkalmazottakat érintő koronavírus-adatokról a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, de ezt a Telex.hu újságírója egyetlen, budapesti börtönre értelmezve hozta nyilvánosságra. A magyar börtönök koronavírus-helyzetéről szóló írásban ráadásul egy állítólagos, nemrég szabadult fogvatartott azt nyilatkozta, hogy nemhogy higiéniai eszközöket, de elég élelmet sem kapnak a veszélyhelyzetben a hazai börtönök lakói.


A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) visszautasítja a Telex.hu kegyeletsértő írását, melyben hamis adatokat jelentettek meg a magyar börtönök koronavírussal kapcsolatos helyzetéről, illetve a büntetés-végrehajtás alkalmazottainak fertőzöttségéről. A BvOP szerint valótlanok azok az állítások, amiket a Telex.hu online hírportál Három bv.-s koronavírus miatt meghalt, a Gyorskocsi utcai bv.-ben zárkákat zártak le két hétre című cikkében közölt.

Három elhunyt börtönőr

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint nem csupán félrevezető, de kegyeletsértő is a hírportál cikke, melyben a magyar börtönök alkalmazottai közül a járványban elhunytak halálhírét a közvélemény megtévesztésére alkalmas módon használta fel. A BvOP a hírportál megkeresésére a magyar börtönök országos halálozási adatait adta meg, ám a valótlanságokat tartalmazó híradás azt állítja, a halálesetek mindegyike a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumához köthető. A cikk szerint a budapesti börtön személyi állományából három alkalmazott is elhunyt a vírusfertőzés következtében, ezért a járvány további terjedését megelőző intézkedések bevezetésére volt szükség.

A BvOP szerint ebből mindössze annyi a valós, szomorú tény, hogy a járvány magyarországi halálos áldozatai között vannak olyanok is, akik a BvOP alkalmazottai voltak. A halálesetek időben és helyben egymástól teljesen külön következtek be, ráadásul egyik elhunyt munkatárs sem tartozott a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet objektumaiban szolgálatot ellátó őrök, nevelők, alkalmazottak közé.

Rágalmak

A baloldali hírportál hazugságai ezzel még nem merültek ki. A cikkben megszólalt egy állítólagos, nemrég szabadult, jelenleg bűnügyi felügyelet – házi őrizet – alatt álló fogvatartott. A férfi szerint a fővárosi börtönben nem kaptak a veszélyhelyzet idején toalettpapírt, saját ruháikat, lepedőiket vagdosták fel. Nem engedték ki őket a zárkából, nem tudtak fürdeni, megszüntették azt a lehetőséget, hogy saját letétjükből a börtön boltjában plusz élelmet vásárolhassanak, éheztek. A hamis állítások között szerepelt az is, hogy a börtönben az ügyvédi beszélőket, a családtagokkal történő online kapcsolattartást is megszüntették az elmúlt hetekben, a börtönőrök pedig járványügyi védőruhában láttak el szolgálatot.

A BvOP ezeket a hamis, hangulatkeltő, botrányos állításokat és rágalmakat is visszautasította. Kijelentette, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a fogvatartottaknak folyamatosan biztosítsa a tisztálkodási eszközökhöz és az élelmiszerekhez való hozzájutást, az ügyvédi beszélőket soha, semmilyen esetben sem tilthatják meg, az online és a telefonos kapcsolattartás pedig mindenkinek biztosított.

Pozitív tapasztalatok

A járványügyi intézkedéseket több esetben vizsgálta az alapvető jogok biztosa, aki

    számos hazai börtönben járt, és a védekezéssel összefüggésben mindenütt pozitív tapasztalatokat szerzett.


Többek között megállapította, hogy a vizsgált börtönök a szükséges intézkedéseket megtették azért, hogy megelőzzék a koronavírus bejutását a börtönbe, ugyanakkor a járványhelyzet kezelésére bevezetett arányos korlátozások alapvető joggal összefüggő visszásságot nem okoztak.

A büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve felkészült, és az összes szükséges járványügyi intézkedést megtette és megteszi a munkatársai és a fogvatartottak egészségi állapotának megóvásáért és a fertőzésveszély megelőzéséért, ez természetesen vonatkozik az oltások beadására is. Ennek eredményeként

    egyetlen büntetés-végrehajtási intézetben sem alakultak ki gócpontok.


A fogvatartottak fegyelmezetten betartják a járványügyi előírásokat, megértették és elfogadták a megelőző intézkedések szükségességét, együttműködnek a személyi állománnyal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések