A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szerb taxisok egy része az illegális bevándorlókból él


Szerbiában tizenhat menekültbefogadó állomáson több mint ötezer migráns vár arra, hogy eljusson Európa nyugati részébe. A migrációs nyomás nem csökken, az embercsempészetben óriási pénz van; szerencsére a magyar rendőrök és honvédek megfelelően ellenőrzik a határt.


Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint péntek estétől március 21-én, vasárnap hajnalig hetvenhét illegális bevándorlót tartóztattak fel a Csongrád-Csanád megyei határon a határrendészek. A migránsok többsége Kübekháza környékén lépett be jogellenesen Magyarország területére,

👉 ott, ahol véget ér a déli, magyar–szerb határszakaszt védő, 175 kilométer hosszúságú kerítés, hivatalos nevén az ideiglenes biztonsági határzár.


A többségében szír és afgán migránsoknak persze erről fogalmuk sem lenne, ha nem mutatnák meg nekik a helyet az embercsempészek vagy a szerb taxisok. A hármas határ közelében a migrációs bűnügyi felderítés adatai szerint ingajáratban járnak a belgrádi, újvidéki, szabadkai, nagykikindai, magyarkanizsai, zombori taxisok, a szerb magánfuvarozók egy része csak a migrációból él. Ha nem is tagjai az ezzel foglalkozó embercsempész-bűnszervezeteknek, hatalmas pénzt kaszálnak ezekkel a fuvarokkal. A szerbiai menekültügyi központok bejárata előtt mindig parkol öt-hat taxi, nem kell sokat várakozniuk utasra, a cél pedig ma már legtöbbször az a pont, ahol összeér a három ország határa.

Méregdrága a fuvar

A hármas határon műszaki zár csak a magyar–szerb szakaszon van, aki román területről lépne be jogellenesen Magyarországra, már nem találkozik ilyen akadállyal. A szerb taxisok ide szállítják a legtöbb migránst – már akinek van pénze az igen busás fuvarra. Ráadásul ez a fuvardíj csak a határig érvényes, az illegális bevándorlónak külön kell fizetnie az embercsempésznek is, hogy a román területen várja egy jármű, amivel megpróbálhat eljutni Bécsig. A migrációs ügyekkel foglalkozó nyomozók információi szerint csak a taxisok 100–350 eurót kérnek egy fuvarért, attól függően, hogy honnan indulnak, vagy hány utast vesznek fel. Európa nyugati felébe történő csempészésért 1000–2500 euró a tarifa, a számítások szerint mire idáig eljutna egy migráns, akár hatezer eurót is kifizetett az útért.

Hazudnak a kihallgatáson

A délkeleti hármas határon a migránsok taktikája az, hogy megkerülve a kerítést igyekeznek a román területet azonnal elhagyni és átszökni Magyarországra. Mint ahogyan azt korábban a Magyar Nemzet megírta, elfogásukkor igyekeznek eltitkolni, hogy valaha is román területre léptek. Ez azért van, mert a dublini egyezmény értelmében egy elfogott migránst abba az országba kell visszaküldeni, ahonnan bizonyíthatóan megvalósította a határsértést. A migránsok nem akarnak a román rendőrség eljárása alá kerülni, mert onnan kevesebb esélyük lenne a következő határsértésre, ezért állítják azt a kihallgatáson a magyar rendőröknek, hogy soha nem jártak Romániában, nem léptek román területre, nem megkerülték, hanem megmászták a kerítést. Gombkötő Csaba alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának a vezetője szerint a taxival érkező határsértők előbb a szerb–román határt lépik át, majd a román oldalról embercsempészek indítják őket útnak, megadva az irányt. Három napja Magyarbánhegyes belterületén fogtak el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészei egy román sofőrt, aki a teherautójában 21 szír migránst próbált meg a nyugati határhoz csempészni. Nagy valószínűséggel ez a csoport is Románia felől érkezett, de természetesen azt állították, hogy szerb területekről, a műszaki határzárt megmászva jutottak Magyarországra, így Szerbiába kellett őket visszakísérni.

Ezrek vágynak nyugatra

A szerb rendőrség a visszakísért, Magyarországról kiutasított migránsokat ugyan rendszeresen visszaviszi a belgrádi és a nagykikindai befogadóközpontokba, ám azokat már nem őrzik, így

👉 a migránsok akár visszakísérésük után pár órával újra megpróbálkozhatnak a határsértéssel.


A rendőrség és a honvédség magyar–szerb határt védő erői a műszaki határzár kübekházi végpontjához, illetve a magyar–román határ szerb határhoz közeli, csongrádi szakaszához nagyobb erőt vezényelve próbálják meg védeni az ország, így az Európai Unió határait is. A nyomás nem fog csökkenni, Szerbiában csak a 16 befogadóközpontban ötezer migráns vár arra, hogy Európa felé elinduljon, a nem hivatalos becslések szerint ennek a számnak a duplája lehet Szerbiában, s folyamatosan érkezik az utánpótlás Bosznia és Macedónia felől. A balkáni migrációs útvonalon ennek a migrációs létszámnak legalább a tízszerese készül még nyugat felé: ha a görög és a török táborokat valamilyen oknál fogva megnyitják, tömegek fognak özönleni a magyar határ felé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések