A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szibériai ginzeng: a jobb sportteljesítmény titka?


A profi sportolók és a hobbi szinten, de rendszeresen edzők is folyamatosan keresik az új módszereket arra, hogy teljesítményüket fokozni tudják. Habár a figyelem gyakran a high-tech szintetikus szerekre és az egyre komplexebb edzés előtti „stimulálókra” irányul, az igazság az, hogy a gyógynövények használatával is kiváló eredmények érhetőek el, ráadásul sokkal biztonságosabban!


A szibériai ginzeng, más néven tajgagyökér vagy Eleuthero, egy sportolók számára különösen hatásos növény, mely növelheti az energiaszintet, fokozhatja a szellemi koncentrációt, valamint javíthatja az erőt és az állóképességet. Olvass tovább, és ismerd meg közelebbről!

Ősi keleti gyógynövény

A szibériai ginzeng (Eleutherococcussenticosus) értékes gyógyszerként egy 2000 évvel ezelőtti kínai orvosi feljegyzésben szerepelt először. A növény bőségesen terem Északkelet-Kína hegyeiben, a korábban Mandzsúria néven ismert területen, kifejezetten mostoha körülmények között. A gyógyászatban elsősorban a növény gyökerét használják fel (pl. teaként vagy tinktúraként), és az étrend-kiegészítőkben is ugyanez található meg, porított formában.

Szibériai ginzeng: a jobb sportteljesítmény titka?A növényt orosz tudósok az 1940-es évektől kezdve egészen az 1960-as évekig behatóan tanulmányozták, ugyanis a koreai (panax) ginzengből hiány alakult ki, így egy olcsóbban, nagyobb mennyiségben elérhető alternatívát kellett keresni. A „szibériai” elnevezés is innen ered, mivel a növény őshonos volt ezen a területen, ahol a kutatásokat végezték. A szibériai ginzeng igazából közeli rokona a panaxginzengnek, és nagyon hasonló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Kémiai vizsgálatok kimutatták, hogy a szibériai ginzeng biológiailag aktív anyagai a szterolok, kumarinok, flavonoidok és a poliszacharidok. Kutatások során számos konkrét vegyületet is izoláltak már, többek között ilyen a daukoszterol, a sziringarezinol, az izofraxidin, a hiperin, a szezamin, a friedelin és a sziringin. A szibériai ginzeng rendkívül gazdag természetes vegyületekben, ezen anyagok és jótékony hatásaik további vizsgálata minden bizonnyal még évtizedekig fog folytatódni.

Számos módon támogatja az általános egészséget

A szibériai ginzeng a Kínai Gyógyszerkönyvben is helyet kapott, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi évtizedek egyik legszélesebb körben vizsgált gyógynövényének számít. Kínai, illetve oroszországi tanulmányok kimutatták, hogy a növény gyökerének fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli az erőt, serkenti a szexuális működést, javítja az alvást, segíti a szervezetet oxigénhiányos állapot esetén, fokozza a szív- és érrendszer működését, javítja az általános sportteljesítményt, és növeli a mentális éberséget.

A különböző jótékony hatásokért egy-egy adott vegyület vagy vegyületcsoport felel. Ezek ugyan izolálhatóak, és nem ritka, hogy külön-külön más gyógynövényekben is előfordulnak, de a fent felsorolt jótékony hatások együttesen kizárólag a szibériai ginzeng gyökerének teljes egészében történő fogyasztásával érhetőek el.

Fokozza az alkalmazkodó képességet

A szibériai ginzeng úgynevezett adaptogén gyógynövény. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a szélsőséges fizikai és szellemi terheléshez. Nagyon hasznosnak bizonyulhat tehát bármilyen stressz esetén, legyen az pszichés vagy fizikai eredetű. Tudvalevő, hogy az edzés komoly fizikai terhelést jelent a szervezet számára, sőt, sok esetben mentálisan is igen fárasztó. A szibériai ginzeng fogyasztása jobb ellenálló képességet eredményezhet, gyorsítja a regenerációt, aminek köszönhetően az edzések számát és/vagy intenzitását is hatékonyabban tudod növelni.

Erősíti az immunvédelmet

A növényben kétféle poliszacharidot is felfedeztek, melyek specifikus immunerősítő tulajdonsággal rendelkeznek, ugyanis elősegítik a fagocitózist – ez az a folyamat, amely során a védelmező sejtek káros mikroorganizmusokat, sérült sejteket vagy idegen részecskéket kebeleznek be. Ezek a poliszacharidok a B-limfocitákaktivitását is serkentik, melyek kórokozókat elpusztító ellenanyagot termelnek. További kutatások azt is kimutatták, hogy a szibériai ginzeng bizonyos bakteriális és vegyi méreganyagok ellen is segíthet megvédeni a szervezetet.

Legyen szó bármilyen jellegű fizikai aktivitásról, az erős immunrendszerre mindenképp szükséged van, nemcsak a betegségek elkerülése, hanem a kimerültség késleltetése és csökkentése, a gyors és hatékony regeneráció, illetve a folyamatos teljesítménynövelés érdekében is.

Szibériai ginzeng: a jobb sportteljesítmény titka?Javítja a teljesítményt

A szibériai ginzeng fizikai teljesítményre gyakorolt hatását számos tudományos kutatás vizsgálta már. Ezek arra az eredményre jutottak, hogy a növény képes fokozni az emberi test stressztűrő képességét, például olyan stressz tényezőkkel szemben, mint a hőség, a zaj és az intenzív testmozgás. A ginzeng gyökerének rendszeres szedése növeli a teljesítőképességet, az állóképességet, a sportteljesítményt és a mentális éberséget. A növény emellett figyelemre méltó védelmező hatást mutat egészen komoly oxigénhiányos körülmények között is.

Stresszcsökkentő és kivételes teljesítményfokozó képességei miatt a szibériai ginzeng népszerű fizikai munkások, sportolók, katonák, mélytengeri búvárok és általában véve mindazok körében, akik fizikailag és mentálisan igénybe vevő feladatokat vagy munkát végeznek.

Más élénkítő gyógynövényekkel ellentétben a szibériai ginzeng ígéretesnek mutatkozik az elalvás segítésében is. Klinikai kísérletekben a növény kivonatáról bebizonyosodott, hogy lerövidíti az elalvási időt, valamint megnöveli az alvás mélységét és időtartamát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a növény csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben. A kimagasló sportteljesítményhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, hiszen a test ilyenkor töltődik fel, és „építi újra” önmagát.

Mennyi a javasolt adag szibériai ginzengből?

A szibériai ginzeng fogyasztásának szinte azonnal érezhető hatása van. Mivel minden szervezet más, ezért az egyéni érzékenységtől függően vannak, akiknek kisebb dózis is elég, míg másoknak az átlagosnál többre van szükségük belőle. A hagyományos kínai gyógyászatban napi 9-27 gramm nyers növényt használnak, a nyers ginzeng beszerzése azonban körülményes és teljesen felesleges is.

A legegyszerűbb megoldás az, ha étrend-kiegészítő útján szeded a szibériai ginzenget. Így porított formában, jól kontrollálható adagokban jutsz hozzá minden hatóanyagához. Ideális napi adag 250 mg, de ez 500 mg-ra is növelhető.

Felhasznált irodalom
foxnews.com/health/eleuthero-the-secret-to-better-strength-and-stamina-for-athletes integrativepro.com/Resources/Integrative-Blog/2017/History-Benefits-Eleuthero

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések