A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Öt adag vakcina jut minden száz magyarországi lakosra


Nemrég közölte a vakcinaellátottsági adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, Magyarország a középmezőnyben szerepel.


Az Index számolt be róla, hogy az Európai Parlament az uniós vakcinastratégia átláthatóságának javítását sürgeti és az ezzel foglalkozó bizottság péntek reggel kiadott közlemény szerint egyre nagyobb a káosz.

Pascal Confin, a bizottság vezetője elárulta, hogy a beérkezett védőoltásokról szóló adatokat a tagállamoknak kellene szolgáltatnia, a pontos mennyiségekről azonban csak néhány ország számolt be.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ térképén viszont jól látható, milyen ütemben érkezik a vakcinaellátás az egyes tagállamokba. Ez alapján elmondható, hogy Magyarországon 100 lakosra összesen 5,1 adag vakcina jut a jelenlegi készleteket tekintve, egészen pontosan 414.630 adagról beszélhetünk. A térségben Románia és Lengyelország is jobban áll, azonban Horvátországban 100 főre csak 2,8 adag védőoltás jut.

Az akadozó szállítmányok oka lehet, hogy hiába szerződött az Európai Bizottság tavaly 6 gyógyszergyártóval úgynevezett előzetes piaci kötelezettségvállalások keretében, a piaci árnál jóval alacsonyabb összegben egyeztek meg, azóta pedig felszökött a kereslet a védőoltásokra. Ez a vakcina piaci árának megemelkedését is jelenti, így a gyártók vonakodnak leszállítani a megrendelt mennyiséget.

A problémát csak fokozza, hogy a megállapodásokról szóló szerződések nem nyilvánosak és Európa Csalás Elleni Hivatala, az OLAF sem siet az ügy kivizsgálásáról szóló információkat nyilvánosságra hozni.

A szállítmányok akadozása miatt egyre türelmetlenebbek az EU tagállamai, az Európai Parlament a konfliktusok fokozódásának megakadályozása érdekében a megállapodások és a szerződések teljesítésének nagyobb átláthatóságát követel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések