A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor ismertette az új számokat: április elejére meglehet a közel kétmillió beoltott


Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjút, közvetlen azután, hogy az operatív törzs hajnali ülésén új információkat kapott az aktuális járványhelyzetről.


Orbán az aktuális számok ismertetésével kezdte az interjút. Kiderült, hogy összesen 98 ember hunyt el az elmúlt 24 órában a vírus miatt, míg 1 576-an fertőződtek meg. A kórházakban 3 638 covid-beteg fekszik, míg 300 fölé (302) ment azok száma, akik lélegeztetőgépekre kerültek.

A miniszterelnök kihangsúlyozta, az elmúlt 3-4 nap nem hozott csökkenést, inkább stagnálnak a számok, és némi romlás tapasztalható. Emiatt sem lehet jelenleg nyitni, de jó hír, hogy egyre több a beoltott.

Orbán szerint eljött az idő, hogy már ők támadjanak, és a vírus védekezzen. 264 530-an vannak, akik már legalább egyszer megkapták az oltásukat. Legkevesebb 92 000 olyan magyar állampolgárról tudni, akik a második oltásukon is átestek.

Március közepére (15.) minden 60 év feletti állampolgárt be fognak oltani a jelenlegi tervek és vakcinaszállítmányok szerint, legalábbis megkapják az első oltást, de csak azok, akik regisztráltak. Ezzel később megközelíthetjük a kétmillió beoltottat, és ha a kínai vakcinát is használni tudják, akkor áprilisra az immunizált és a már bizonyítottan a fertőzésen átesettek, a hat hónapnál nem régebben beoltottak száma együttesen meg fogja haladni a kétmillió embert. Március elejére ez összesen egymillió beoltottat jelenthet az aktuális számítások alapján.

Ezek olyan számok, amik a jelenlegi reális számítások alapján születtek meg, középpontba helyezve a várható vakcinaszállítmányokat. Orbán úgy gondolja, hogy ez kvázi a legrosszabb forgatókönyv, mivel sok a bizonytalanság a szállítmányok kapcsán, így jobbak is lehetnek a későbbi statisztikák.

Az orosz vakcinával hamarosan megkezdhetik az oltásokat, míg a kínai oltóanyagot még mindig vizsgálják, de az a miniszterelnök számára is biztató, hogy Szerbiából jó hírek érkeznek erről az oltóanyagról, ahol sok magyar kaphatta meg a vakcinát.

Magyarország első embere elismerte, hogy lassan halad a brüsszeli vakcinabeszerzés, ahol a cél az volt, hogy minél olcsóbban szerezzék be a vakcinákat, de Orbán szerint a pénz másodlagos, ha emberi életekről van szó. Emiatt inkább választanák a drágább vakcinákat, ha azok gyorsabban érhetőek el, és a miniszterelnök úgy látja, hogy Brüsszelben ez talán nem olyan nyilvánvaló, mint Magyarországon.

A vendéglátósok kifizetésével kapcsolatban elismerte, igazuk van az érintetteknek, nem volt szerencsés az utófinanszírozás alkalmazása, de már változtattak a rendszeren, hogy mindenki minél hamarabb hozzá tudjon jutott a támogatási összegekhez. A cél az, hogy ebben a hónapban mindenki megkapja a támogatást februárra, valamint a korábbi elmaradásokat.

Orbán szerint erre jó esély van, aki abban nem foglalt állást, hogy milyen kiváltságokkal járhat, ha valaki oltottá válik, de mindent elképzelhetőnek tart. Ahogyan ő fogalmazott a nyitás kapcsán, édesanyja arra kérte, hogy most már csináljon valamit.

Már csak amiatt sem foglalt állást a kérdésben, mivel az ezzel kapcsolatos konzultáció még nem történt meg, de hamarosan beszélni fognak a pontokról, és döntések születhetnek. Orbán szerint a kérdések között szerepel az is, hogy mi történik, ha a magyarok nem tartják méltányosnak azt, hogy akik beoltottak, vagy átestek a fertőzések, szabadabb életet kaphatnak, mint akik ugyan szeretnék beoltatni magukat, de még nem kerültek sorra. Ebben az esetben ez az intézkedés akár roncsolhatja is a társadalmat, és ez egy olyan fontos kérdés, amit szintén meg fognak vitatni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések