A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília: a védőoltások után jöhet a lazítás


Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília elmondta, hogy elkezdődött a járvány harmadik hulláma az adatok alapján, annak is a felszálló ágában vagyunk. De közben a kínai vakcina megérkezik ma a háziorvosokhoz, így minden háziorvos elkezdhet oltani, fontos lépést teszünk a következő egy hétben a védettség felé.


Hozzátette, hogy enyhítésre csak a védőoltásokat követően lesz lehetőség, de az idősotthonok beoltott lakóira vonatkozóan tettek egy javaslatot a kormánynak a szabályok lazítására. A harmadik hullám a vírusvariánsok számlájára írható, az NNK nagy fejlesztése, hogy a szennyvízmintákból már nem csak a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni, hanem a mutációk jelenlétét is.

Nem kellett bezárni egy vendéglátóhelyet sem az elmúlt egy napon

Kiss Róbert rendőr alezredes a védelmi intézkedés adatait ismertetésével kezdi a tájékoztatót.

👉 Az elmúlt 24 órában a maszkviselés szabályainak megszegése miatt 119 személlyel szemben kellett intézkedni, közülük 92 személlyel szemben közterületen, 7 személlyel szemben tömegközlekedési eszközön vagy megállóikban, üzletek terültén pedig 20 személlyel szemben intézkedtek.
👉 Az elmúlt 24 órában vendéglátóüzletben nem kellett intézkedni a benntartózkodás tilalmának megsértése miatt, így egy vendéglátóhelyet sem kellett ideiglenesen bezárni.
👉 397 rendőri intézkedés történt az elmúlt egy napon a kijárási tilalom és közterületi csoportosulások szabályainak megszegése miatt.

A harmadik hullám felszálló ágában vagyunk

Egyértelműen zajlik a harmadik hullám, annak is a felszálló ágában vagyunk

– kezdi a napi adatok ismertetését Müller Cecília. Hozzátette, hogy többségében idős, krónikus betegek vannak az áldozatok között, de napi szinten előfordul, hogy fiatalok hunynak el a koronavírustól, akiket egy oltás megmenthetett volna.

Minden háziorvos elkezdhet oltani

A háziorvosokhoz a mai napon, néhány háziorvoshoz pedig már tegnap eljutott a Sinopharm vakcina, már minden háziorvos olthat, olyan is, akinek eddig nem jutott vakcina. Nem minden praxisba ugyanannyi oltóanyag érkezik, függ a praxis korösszetételétől és attól is, hogy hányan regisztráltak ott és hányan szenvednek krónikus megbetegedésben. Müller Cecília a háziorvosoktól származó visszajelzések alapján elmondta, hogy örömmel jelentkeztek oltásra a megkeresettek.

Jelenleg többféle vakcina áll rendelkezésre Magyarországon a kínai vakcina mellett, a kórházi oltópontokon zajlik a Pfizer vakcina beadása és a 60 alatti krónikus betegek oltása is a háziorvosoknál az AstraZenecával.

Fontos lépést teszünk a védettség felé

A következő egy hétben fontos lépést teszünk a védettség felé, az első adag beadását követően már megindul az ellenanyag-termelést, ezzel már valamilyen szintű védettség elérhető – mondta el Müller Cecília. 100 százalékos védettség nincs, de minden vakcina megvéd minket a súlyos kimenetelű, esetleges halálos megbetegedéstől. A vakcinák jelentősége abban áll, hogy akik magas kockázatot viselnek, akiknél nagy valószínűséggel súlyosan zajlana a betegség, őket védjük meg.

30 millió ember megkapta már a világban a kínai vagy az orosz vakcinát

Az oltási tervnek megfelelőn haladunk, az első két csoport kampányszerű oltása befejeződött, közben zajlik a krónikus betegek és a legidősebbek beoltása. Ha abban a tempóban haladunk, ami vakcina rendelkezésre áll, akkor sokkal előbb tudunk egy olyan védettségi szintre kerülni, ami jelentős. Már az uniós átoltottság felett járunk. Sok idős embernél fog a napokban csörögni a telefon – ígéri Müller Cecília.

Minden nap újabb kockázatot hordoz, nincs okunka késlekedésre, minden vakcina megfelelő védelmet biztosít. Természetesen vannak különbségek a vakcinák között, az oltóorvosnak kell döntenie a kérdésben, hogy milyen betegség esetén melyik vakcinát ajánlja.

Müller Cecília arra kéri az embereket, hogy minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinák iránt, hiszen már több mint 30 millió embernek beadták ezeket minden különösebb probléma nélkül.

368 ezer ember kaphat a következő egy hétben oltást

Ha miden jól megy, több mint 368 ezer embernek be lehet adni a következő egy héten a vakcinát.

Az idősek közül 275 ezren kaphatják meg a kínai vakcinát, 52 ezer idős személyt tudnak beoltani Pfizer-vakcinával a kórházi oltópontokon, a 60 alattiak közül pedig 41 ezer fő kaphat AstraZenecát a következő egy hétben.

Több magyar városban jelen van a brit mutáns

Sikerül kifejleszteni azt a módszert, amivel a szennyvízből már nem csak a koronavírus jelenlétét, de a koronavírus-variánst is meg lehet állapítani - ismertette Müller Cecília. Így már nem csak a vírus örökítőanyagát, de már a brit mutánst is ki tudják mutatni a szennyvízben, ez alapján    

a brit vírus jelen van Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehér és Győr településein.

Február 23-ig 400 főnél mutatták ki brit variánst a PCR-tesztek során, ezen kívül még a cseh mutáns van jelen, a brazil és a dél-afrikai variánst eddig továbbra sem sikerült kimutatni Magyarországon.

A variánsok megjelenése indította el a harmadik hullámot - mondta el Müller Cecília.

Csak a védőoltások után jöhet bármilyen enyhítés

Az operatív törzs javaslatot tett reggel arra, hogy aki a szociális otthonokban, intézményekben megkapta már a második védőoltását és eltelt a védettség kialakulásának időszaka, intézményelhagyási, vagy látogatási lehetőséget kapjon. Ezt megfontolja a kormány, dönt a javaslatról.

A védőoltásokat követően történhet bármilyen enyhítés, de ennek egyelőre nincs helye más vonatkozásban - mondta el Müller Cecília.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések