A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília figyelmeztetett: exponenciálisan emelkedik a járványgörbe Magyarországon


A koronavírus különböző mutációi miatt berobbant a járvány harmadik hulláma Magyarországon is, a járványgörbe immár exponenciálisan emelkedik hazánkban - hangsúlyozta Müller Cecília, az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor kiemelte, nem tervezik újabb szigorítások bevezetését a járvány megfékezése érdekében. Az eseményen az is kiderült, hogy nem csak a brit mutáns, hanem egyéb változatok is jellen vannak már Magyarországon, utóbbiak eddig 34 fő megbetegedését eredményezték hivatalosan.


Exponenciálisan emelkedik a járványgörbe Magyarországon

Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámát láthatjuk Európa-szerte és Magyarországon.

Hazánkban a járványgörbe exponenciálisan emelkedik.


Rámutatott két hete egyre növekvő számban azonosítanak fertőzött személyeket,

Sajnos az elmúlt 24 órában az új fertőzöttek száma közelebb volt a háromezerhez, mint a kétezerhez


- jelentett ki az országos tisztfőorvos.


A mutánsok robbantották be a járvány harmadik hullámát

Müller Cecília ismét hangsúlyozta, a járvány harmadik hullámát nagy valószínűséggel a koronavírus mutációi okozzák hazánkban is. Elmondta, ezek a variánsok a világ minden országában jelen lehetnek és jelen is vannak.

Nagyon súlyos újabb járványhullámot indított el ez a világban


- emelte ki.

Hozzátette, látják, hogy Portugália, Csehország és a szomszédos Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetben van.


Müller Cecília ismertette, hogy 378 magyar állampolgár kapta el eddig a brit mutánst, további 34 fő pedig egyéb új variánssal fertőződött meg. Rámutatott, az eddigi információk szerint az elérhető vakcinák védenek a különböző mutánsokkal szemben is.


Folyamatos az oltakozás

Müller Cecília elmondta, hogy eddig 453 457 fő kapott oltást, 201 005 fő már a második oltását is megkapta. Ez 4,64%-os, illetve 2,06%-os átoltottságot jelent.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az Európai Unióban 3,9%-os az átlagos átoltottság mértéke.



A Sinopharm-vakcinát sem szabad elutasítani

A tájékoztató során azt is hangsúlyozta Müller Cecília, hogy minden engedélyezett oltás biztonságos és hatásos a koronavírussal szemben, így nem szabad egyik-másik vakcinát elutasítani. Hangsúlyozta, hogy a kínai  Sinopharm-vakcinát ugyan úgy ajánlja az oltakozni vágyóknak, mint bármelyik másik, engedélyezett vakcinát.

Az országos tisztifőorvos reflektált azokra a híradásokra is, amelyek szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásairól kevés információ áll rendelkezésre a 60 feletti korosztály estében.

Azt gyakorlatilag minden vakcináról elmondhatjuk, hogy bizonyos életkor felett az immunrendszer már nem reagál annyira aktívan az oltóanyagra, mint egy fiatal szervezetben


- jelentette ki. Majd hozzátette, ettől függetlenül az adott vakcina megvédi a szövődménytől, illetve a halálos megbetegedéstől azokat, akik megkapták.

Beszélt arról is, hogy a Sinopharm-vakcina a beadást követően olyan tünetegyüttest produkálhat, mint az influenza. Ugyanakkor ez nagyon gyorsan elmúlik a tapasztalatok szerint.


Melyik a leggyakoribb oltási reakció?

Az újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy általában helyi reakciókkal találkoznak a kollégái.

Helyben egy minimális fájdalom a legjellemzőbb reakció, előfordulhat egy minimális duzzanat és általánosságban a szervezetre nézve előfordulhat izomfájdalom, levertég, fejfájás is. Ezek jellemzően egy-két napig tartanak.

Nagyon különbözően reagálunk a különböző oltásokra, van, aki semmit nem érez belőle, van, akinél helyi reakciót vált ki vagy szisztémás hatásként esetleg nyirokcsomóduzzanat is előfordulhat


- jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Terveznek-e újabb szigorításokat a járvány megfékezése érdekében?

Müller Cecília hangsúlyozta, nagyon szeretnék, ha nem kellene újabb szigorításokat bevezetniük Magyarországon. Hozzátette, a járványügyi adatok óvatosságra és fokozott figyelemre intenek mindenkit.

Látjuk, hogy a harmadik hullám elkezdődött. Ugyanakkor egy nagyon erős fegyver van a kezünkben, az oltásoknak köszönhetően bízom abban, hogy meg tudjuk törni a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát


- emelte ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések