A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Müller Cecília: az új vírusmutációk súlyosabb betegségeket okozhatnak


A héten folytatódik az oltási kampány, 275 ezer kínai, 52 ezer főnek elegendő Pfizer, 41,75 ezer AstraZeneca oltóanyag beadása mellett 25 ezer embernek a második oltása lesz esedékes - derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 100 ezer Szputnyik vakcina is érkezett, ezeket még be kell vizsgálni. Az országos tisztifőorvos szerint a mutáns törzsek gyorsabban képesek terjedni, és úgy látszik, hogy súlyosabb betegséget is képesek okozni, mint az eredeti vírus.


Közel 400 ezer embert olthatnak be a héten

Az országos oltási munkacsoport vezetője, György István tájékoztat:

Magyarországon 457 ezren megkapták az első oltást, közel 206 ezren a másodikat.

    Itt a járvány harmadik hulláma, közösségben terjed a brit mutáns, ami több kórházi ápolásra szoruló beteget generál, és több embert fertőz meg.


Az egészségügyi dolgozók között pár száz ember lehet megyénként, akit még nem oltottak be, de bárki jelentkezhet, aki eddig még nem tette meg. Az idősotthonok dolgozóinak és bentlakóinak nagy része a második oltást is megkapta, több mint 80 ezren kaptak leagalább egy oltást.

Megnyílt a lehetőség a 18-59 év közöttiek számára az Astrazeneca vakcina, amivel elkezdtek oltani, a krónikus betegeket. A WHO szerint az AstraZenecával az idősebb korosztály is oltható, ezért az oltási rend még változhat.

    Az eheti terv szerint e két csoport - a krónikus betegek és az idősek - oltási kampánya folytatódik.


Most először minden háziorvosnak jut a vakcinából, átlagosan 55 főt olthatnak a háziorvosok.

Hétfő este megérkezett a második orosz vakcinaszállítmány. Ma érkezett Pfizer szállítmány is, 52 ezer darab, ezeket kórházi oltópontokra küldik, átlagosan 10 főt küldhetnek be a háziorvosok. Emellett 4175 praxis kapott Astrazeneca oltóanyagot.

Összefoglalva:
👉 275 ezer kínai,
👉 52 ezer Pfizer,
👉 41,75 ezer AstraZeneca  oltóanyag van, ezeket kell a héten beadni.

Emelett 25 ezer fő második oltása is esedékes.

A háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak, ők értesítik az oltakozókat.

Müller Cecília folytatja

Nemzetközi szinten is hatalmas számokat látunk.

    A világjárvány harmadik szakasza zajlik nálunk, a második szakasz lefelé tartó tendeciáját megszakította a harmadik hullám. Egy magasabb szintről indultunk neki a harmadik hullámnak.


Az, hogy ez milyen mértékben terheli a magyar embereket, milyen lesz a harmadik hullám dinamikája, az rajtunk is múlik - mondta.

Müller szerint súlyosabb betegséget okoz a mutáns

    A variáns mutáns törzsek gyorsabban képesek terjedni, és úgy látszik, hogy súlyosabb betegséget is képesek okozni, mint az eredeti vírus


- jelentette ki Müller Cecília.

Látogathatóvá válhatnak az idősotthonok

Minden vakcinaszállyítmányt megvizsgál az NNK, a dokumentációt alaposan átnézik, és ha kell, laboros vizsgálat is következik.

    Ha az idősotthonokban kialakul a védettség, akkor látogathatóvá válhatnak az intézmények


- válaszolta Müller Cecília egy újságírói kérdésre.

A koronavíruson átesetteknek csak egy része rendelkezik védettséggel, az oltásokkal erősebb védelmet kapnak. Aki meggyógyult a betegségből, annak azt tanácsolják, oltakozzon.

    Oltottak is kaptak el már koronavírust, mert egyik oltás sem biztosít 100%-os védelmet. A vakcinák jó hatásokúak, de a nem válaszoló egyének a vakcinára nem termelnek kellő mennyiségű ellenanyagot. Őket védi meg a nyájimmunitás.


A vakcina előirata szerint lehet oltani, a Pfizer vakcinánál a gyártó ellenjavalja a méhcsípés vagy más gyógyszerre adott erős allergiás (anafilaxiás) reakción átesettek oltásák. Nekik másfajta oltást kell adni.

Három variáns van már Magyarországon

    Magyarországon eddig három vírusvariánst azonosítottak: a brit mutáns közösségi terjedésben van, ezen kívül a cseh variánst és a csehhez hasonló harmadik variánst is azonosítottak.


- mondta Müller Cecília. Ezeket a variánsokat arról az országról nevezik el, ahol először megtalálják őket. Ezek jelentősége abban áll, hogy jelentősen megváltoztatja-e a vírus szerkezetét és az arra adott immunválszat, az oltással szembeni és a járványügyi viselkedését. Viszont számos olyan variáns van, amely járványügyi szempontból vagy vakcina szempontból nem jelent nagyfokú eltérést, irreleváns a jelenléte.

Az AstraZenecát érdemes később beadni?

Az operatív törzs is ismeri ezt a közleményt, ezért változnak is az oltási előíratok.

    A második adag oltóanyagot hat hét után kell beadni, így erősebb immunválaszt kaphatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések