A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mozgással a csontritkulás ellen


Szánnál hetente 1-2 órát arra, hogy nagymama- és nagypapakorban is mozgékony maradj, hogy megálljt parancsolj a csonttömeg-vesztésnek és fájdalom nélkül élhess? Ha tudnád, miért fontos a mozgás csontjaid ápolásában, bizonyára elhatároznád magad...

A csont egy dinamikus szövet, mely az élet során változásokon megy át.

Az olyan befolyásolható tényezők, mint a táplálkozás és a testmozgás, fontos szerepet játszanak a csontfejlődésben és a csontveszteség mérséklésében.


HOGYAN HAT A MOZGÁS A CSONTOKRA?

Az akaratlagosan mozgatható izmok az inakon keresztül kapcsolódnak a csontrendszerhez. A csont tömege és a rajta tapadó izmok tömege, ereje szoros összefüggésben áll egymással. A mozgás izomösszehúzódás révén jön létre, amely ingerként hat a csontokra, és javítja azok vérellátását, utóbbi pedig, biztosítja a csontépítéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, például a kalciumot.

A mozgásszegény életmód és az életkor előrehaladtával csökkenő fizikai aktivitás hozzájárul az öregedés okozta csontvesztéshez, és az izomerő is csökken. Ez pedig az ördögi kör. Az enyhe és a közepes aktivitás alig befolyásolta a csontsűrűséget, míg a keményebb mozgásprogram az adott időperiódusra a csigolyák ásványi anyag tartalmának növekedéséhez vezet a menopauza után.

A fizikai igénybevétel, mint inger, alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, vagyis a fokozott terhelésnek megfelelően a csonttömeg is növekszik. Az úgynevezett aerob mozgások, amelyek a gravitációval szemben történnek, - ilyen pl. a tánc, a torna - sokkal inkább serkentik a csontépítő folyamatokat és megakadályozzák azok ellenkezőjét.

A fenti összefüggésből következik, a mozgás hiánya mindig csonttömeg-vesztéssel jár, ami mérhető is. Az izmok is leépülnek, elsorvadnak. Az elülső, úgynevezett négyfejű combizom gyengesége például bizonyítottan növeli a csípőtáji törések valószínűségét.Mint minden más betegségnél itt is a legjobb, a megelőzés. Az egészséges csont-anyagcseréhez egészséges egyensúly szükséges a táplálkozás (K2, D3-vitamin, kalcium).


Megelőzni mindig könnyebb

Tehát leglényegesebb a lehető legnagyobb csonttömeget megszerezni. Sportolók körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendszeres sportot űzők csontjának ásványi anyag tartalma sokkal magasabb volt a nem sportolókéval összehasonlítva és ez a különbség az életkor előrehaladtával is fennmaradt.

Nem kell élsportólónak lenned, hogy fenntartsd egészséged, a rendszeres mozgással életed szerves részeként sokat tehetsz egészséged megőrzésében.

Legcélszerűbb a  célzott gimnasztika, amikor bizonyos testrészek, csontok erősítését határozzuk el és annak megfelelő gyakorlatokat végzünk.

Az Alizetics tornán nem marad olyan testrészed, melyet ne mozgatnánk át, erősítenénk meg. Korosztály-független, ízületkímélő, hatékony mozgásprogram, gerinc-, intimtorna elemekkel. Fókuszban a helyes testtartás!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések