A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megerősítették: a Pfizer vakcinája véd az afrikai mutánssal szemben, de van egy kis gond


A New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmány megerősítette a Pfizer/BioNTech korábbi állítását: a közösen fejlesztett vakcinájuk védelmet nyújt a koronavírus afrikai variánsával szemben is, igaz, a védelem harmad akkorának tűnik, mint az eredeti vírussal szemben – számol be a hírről a Financial Times.


A szerdán közölt tanulmányban a gyártók azt állítják, hogy a koronavírus ellen fejlesztett vakcinájuk a dél-afrikai mutáns változattal szemben is hatásos, de az eredeti vírussal szemben termelt antitestek csupán harmadát tudta előidézni ennél a variánsnál a vakcina. Az írásban kitérnek arra is, hogy azt nehéz megmondani, hogy a laboratóriumi körülmények közölt tesztelt vakcina végül milyen hatásossággal működik majd a különféle variánsok ellen a való világban.

Kitérnek arra, hogy folyamatban vannak arról egyeztetések a világ kormányaival, hogy a kifejlesztett vakcinához egy felerősített dózist fejlesszenek, amennyiben olyan vírustörzs jelenne meg, amelyikről bizonyítani lehet, hogy a mostani vakcina nem nyújt megfelelő védelmet.

A Pfizer és a BioNTech kutatói a Texasi Egyetem orvosi karával közösen teszteltek húsz, a vakcinakísérletben résztvevő páciensek vérmintáját, a tesztekhez az afrikai mutánst különféle mértékben tartalmazó vírusokat használtak fel.

 A világ más vakcinagyártói is arra az eredményre jutottak, hogy vakcinájuk kevésbé hatékony a dél-afrikai törzzsel szemben. A Moderna készítménye például az antitestek csupán hatodát volt képes kiváltani ennél a mutánsnál az eredeti vírushoz képest. Dolgoznak viszont egy módosított vakcinán, ami a remények szerint már hatásos lesz a dél-afrikai mutáns vírussal szemben is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések