Ferenc pápa a Pápai Történettudományi Bizottság tagjává nevezte ki hétfőn Molnár Antalt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóját - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.


Molnár Antal megbízatása öt évre szól. A Pápai Történettudományi Bizottságot XII. Piusz pápa kezdeményezésére hozták létre 1954.-ben. A vatikáni intézet nemzetközi szinten együttműködik számos egyházi és nem egyházi testülettel és intézménnyel. Külön figyelmet fordítanak az ökumenikus párbeszéd fontosságára. A bizottság új tagjait hétfőn egyidőben nevezik ki - olvasható a közleményben, amelyet az MTI idéz.

Molnár Antal 1969-ben született Székesfehérváron. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán, latin-történelem szakon végezte, 1995-1996-ban diplomázott. 2019-ben pedig akadémiai doktori címet szerzett. Egyetemi munkája mellett 2005-től az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, 2010-től osztályvezetője 1997-től 2011-ig a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya levéltárosaként dolgozott. 2011 és 2016 között a Római Magyar Akadémia igazgatója volt.

Tudományos kutatásainak témája a katolikus egyház kora újkori története, ezen belül elsősorban Magyarország és a Szentszék kapcsolatainak históriája, illetve a hódolt Magyarország és a Balkán-félsziget története a 16-17. században. 18 önálló kötete és több mint 200 tanulmánya jelent meg magyar és idegen nyelven. Hat magyar és négy külföldi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.