A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus-szimatoló kutyák 94 százalékos pontossággal azonosítják a fertőzötteket


Egy német állatorvosi klinika koronavírus-fertőzés kiszagolására képezett ki kutyákat, amelyek 94 százalékos precizitással képesek kimutatni nyálból a betegséget.


A kutyákat arra tanították meg, hogy észleljék a tipikus koronavírusszagot, ami a fertőzött páciensek nyálában található – mondta Esther Schalke, a német katonai kutyakiképző osztag nevelője.

Fiou, a hároméves belga juhászkutya és Joe Cocker, az egyéves cocker spániel egyaránt a Hannoveri Egyetem Állatorvosi Karán edződött az elmúlt hónapokban. Holger Volk, a klinika vezetője elmondta, az állatok képesek a PCR-tesztekkel megegyező pontossággal kiszimatolni azokat a személyeket, akiknél a fertőzés jelen van a szervezetben.

“Kutyáink nemcsak a jellegzetes tüneteket mutató pácienseket, hanem a tünetmentes terjesztőket, illetve az enyhe szimptómákkal küzdő betegeket is érzékelni tudják” – tette hozzá Volk.


Alsó-Szászország szövetségi tartományának miniszterelnöke, Stephan Weil a Sky News megkeresésére elmondta, lenyűgözte őt és kollégáit a felfedezés, ezért elgondolkodtak rajta, hogy a jövőben kutyák segítségével kutassák fel és azonosítsák a koronavírus-fertőzötteket.

Finnországban már tavaly szeptember óta alkalmazzák a kutyákat repülőtereken, leellenőrizve ezzel a járatokra felszállni kívánó személyek egészségi állapotát.

Nemcsak Európában, hanem Dél-Amerikában is egyre inkább kezd elterjedni az új módszer, Chilében például szintén szimatoló ebeket használnak antigéntesztek helyett a reptereken.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések