A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Illegális brazil faimport érkezhetett az EU-ba és az Egyesült Államokba


Egy keddi jelentésből kiderül, nagy mennyiségű, törvénytelen erődirtásokból származó fa érkezhetett az Európai Unióba és az Egyesült Államokba is, írja a France24.


Az londoni környezetvédő csoport, az Earthsight publikálta kedden azt a jelentést, amelyből kiderül, illegális erdőirtásokból származó faszállítmányok érkezhettek az Európai Unió és az Egyesült Államok területére. Több bizonyíték is arra utal, hogy a brazil Indusparquet cég az amazóniai esőerdőkből, törvénytelen módon kivágott fákkal üzletel, miután a Bolsonaro-kormány elengedte az ellenük kiszabott büntetéseket.

A brazil környezetvédelmi ügynökség, az Ibama 2018-ban 1800 köbméter fát kobzott el az Indusparquettől, aminek értékét 2.5 millió dollárra becsülték. A 2019-ben hatalomra lépő Bolsonaro azonban elengedte a cégre kiszabott, 482.300 real (kb. 26 és fél millió forint) büntetést és visszaszolgáltatott 1600 köbméter fát a korábban lefoglalt mennyiségből.

Az Ibama szerint a cég fakivágási engedélyei hibásan lettek kiadva, és arra is gyanakodtak korábban, hogy az ügynökség korrupt tisztviselője segítségével szereztek hamis felhatalmazásokat védett területeken történő erdőirtásokhoz.

Az Indusparquet tagadta a vádakat és nyilatkozatukban mélységesen elítélték még a felmerült gyanút is, illetve azt állítják, politikai alapú támadások érték őket. Az ügy Bolsonaro kormányzásának sokadik környezetvédelmi botránya, Brazília elnöke többek között azt is el szeretné érni, hogy feloldják az esőerdő bizonyos területeinek védelmét, ezzel zöld utat adva további erdőirtásoknak, bányászatnak és agrárvállalkozásoknak.

Az Earthsight szerint a nyomozások ellenére az Indusparquet exportadatai nagymértékben növekedtek, főleg az Egyesült Államokba és az Európai Unióba szállítottak faanyagot.

„Az ehhez hasonló ügyek lejáratják a nemzetközi törekvéseket, amik arra irányulnak, hogy megakadályozzuk a világ legnagyobb esőerdeit fenyegető törvénytelen erdőirtásokat” – nyilatkozta Sam Lawson, az Earthsight igazgatója. Hozzátette, itt az ideje, hogy az Egyesült Államok és Európa kormányai tegyenek valamit a törvények betartásának érdekében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések