A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így könnyű: pénzért árulta a szakképesítést egy OKJ-s vizsgabizottsági elnök


A Fővárosi Főügyészség 2019 februárjában emelt vádat egy középkorú férfi és egy nő ellen előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt.


A történeti tényállás szerint 2013-ban egy OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő nő Zuglóban megkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy a bolt üzemeltetéshez szükséges élelmiszer- és vegyiáru-eladói képesítéssel nem rendelkezik, majd felajánlotta a részére, hogy készpénz ellenében képesítést igazoló bizonyítványt szerez. A férfi az ajánlatot elfogadta.

Ezután egy ismeretlenül maradt személy a kereskedelmi záróvizsgán a vesztegető férfi helyett, annak személyi okmányaival levizsgázott, majd a nő az OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki, amit a személyi okiratokkal együtt 160 ezer forint készpénz egyidejű átvételével a vegyeskereskedést üzemeltető férfinak átadott.

A Fővárosi Törvényszék 2020. december 3-án kihirdetett ítéletével a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés bűntettében és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért összesen 30 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. A női vádlottat bűnösnek mondta ki közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés elfogadása bűntettében, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért őt halmazati büntetésül 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, emellett örökre eltiltotta a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától. Nála tovább 160 ezer forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt – tájékoztatott a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a két vádlott terhére eltérő jogi minősítés megállapításáért és súlyosabb büntetések kiszabása érdekében élt fellebbezéssel, míg a két vádlott és védőik részben felmentésért, téves jogi minősítés miatt, továbbá enyhítésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával kezdeményezte, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a vizsgabizottság elnökeként eljáró nő hivatalos személy volt, mert ő a szakminiszter felhatalmazása alapján közhatalmi feladatot látott el, így hivatalos személyként kért és kapott vesztegetési pénzt, illetve hamisított közokiratot.

A másodfokú ügyészség a szakképesítése igazolása érdekében vesztegető férfi pénzbüntetése mértékének a , illetve a megvesztegetett vizsgabizottsági elnökkel szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt a fellebbviteli eljárásban.

De úgy gondoljuk, hogy nem ez az egyetlen olyan kirívó eset, ami megtörtént. OKJ-s diplomát adtak boldognak, boldogtalannak. A lényeg az volt, hogy kifizessék az oktatásért és az oklevélért járó díjakat, de valójában semmit nem tanítottak meg egyes diákoknak.  Ezek után egyes OKJ-s oklevélről mit is mondhatnánk többet, minthogy annyit ér mint halottnak a csók.

Semmit!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések